Bölge Halkı Sarım Havzasında HES Yapımına Karşı

Sarım Çayı Havzası üzerinde yapılacağı söylendiği günden bugüne tepkilere neden olan Birsu Hidroelektrik Santrali için ÇED raporuna olumlu kararı verildi. Karara tepki gösteren Sarım Havzası Dernek Başkanı Emin Turhallı, “Bölge halkı HES yapılmasına yüzde yüz karşı. Bakanlık toplantısında itirazlarını dile getirdi ve 540 itiraz dilekçeyi bakanlığa gönderdi” dedi.
(Öz Diyarbakır Haber)
Jan BELEK – Diyarbakır’ın Lice ve Bingöl’ün Genç sınırları içinde bulunan Sarım Çayı Havzasında yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santralı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiklik Bakanlığı’nca istenen ÇED Raporuna olumlu kararı verildi.
Kararın duyulması ile karara tepkilerde gelmeye başlandı. Karara ilk tepkiyi Sarım Havzası Derneği Başkanı Emin Turhallı verdi.
Raporda belirtilen “halkın görüşleri dikkate alınarak” karar verildiği yönündeki açıklamanın gerçek dışı olduğunu vurgulayan Turhallı, “Bölge halkı HES yapılmasına yüzde yüz karşı. 16 Aralık 2020’de Genç İlçesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce yapılan toplantıda halk görüşlerini olumsuz yönde beyan etti. Bununla birlikte 540 kişinin dilekçeleri Bakanlığa gönderildi diyerek, Havza sakinleri olarak bunu kabul etmiyoruz” dedi.
Sarım Havzası Dernek Başkanı Emin Turhallı
Gerekli hukuki girişimleri yapacaklarını ifade eden Turhallı, olumlu yönde verilen rapor hakkında itirazlarımızı gerekli yerlere en kısa zamanda yapacağız. Kamuoyundan da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini beklediklerini söyledi.
Havzada yüzlerce köy olduğunu belirten Tuhrallı, “Kimi tarlasından, kimi arıdan, kimi balıktan, kimi meyveden, kimi de yabani ottan kazanıyor. 1993 yılında insanlar buradan şehre göç ettikleri zaman kanserden öldü. HES yapılması durumunda, insanlar göç ederse toplu intihara gitmiş olur.” dedi.
Sarım Havzası, Lice merkezden Kulp istikametine doğru yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta 20-25 kilometrelik bir alanı kapsıyor.
HES’lerin yapılması durumunda yaşam alanları tahrip olacak olan köylerin sayısı ise 100’e yakın, Projenin hayata geçmesi ile Sarım havzasındaki binlerce ağacın kesileceğini, yöreye özgü endemik bitkilerin yok olacağını ve Dünyada sadece sarım çayında yaşayan bir balık türünün de yavaş yavaş tükeneceğini belirten Turhallı, Türkiye’de şu ana kadar yapılmış tüm HES’lerin ardından istisnasız bir şekilde doğanın perişan olduğunu, doğaya bağlı geçim kaynakların tükenme noktasına geldiğini biliyor, görüyoruz. Burası da farklı olmayacak” dedi.
Doğayı talan ederek enerji elde etmeye çalışmanın sürdürebilir olmadığını vurgulayan Sarım Havzası Derneği Başkanı Emin Turhallı, “Sömürülerek tükenmiş doğa, artık insanlığa ihtiyacı olan enerjiyi de veremeyecektir. Yani Sarım havzasına HES yapmakta ısrar edersek, doğallıkla enerjiyi sağlayan ekosistemi kendi elimizle yok etmiş olacağız” diye konuştu.
Konu ile ilgili Bakanlıkça yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Diyarbakır ili Lice ilçesi ile Bingöl ili Genç ilçesi sınırlarında Sırma Çayı üzerinde Silvan Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santralı ile ilgili olarak Bakanlığımız Çevre Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne sunulan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Birsu Hidroelektrik Santralı Projesi hakkında ÇED Yönetmeliği’nin 14. Maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevre Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiştir. Halkımıza duyurulur.”