Dolar 19,0332
Euro 20,5206
Altın 1.188,27
BİST 4.906,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 18°C
Çok Bulutlu
Diyarbakır
18°C
Çok Bulutlu
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 17°C

Bu Tepe Körtik Tepe – (İhsan Özdemir’in Yazısı)

9 Mart 2023 07:28

Körtik Tepe çok önemli bir tarihe imza atmış.

Arkeolojik zenginlik bakımından Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yeri tartışılmaz. Bu anlamda her bölgenin kendine ait özgünlükleri olmakla beraber, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Diyarbakır özelinde ortaya çıkarılan değerleri, yeri olmaktan çok evrensel niteliktedir. Araştırmalar, evrensel kültür oluşumunun en eski izlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Bu gelişme, dünya kültür tarihini tartışılır hale getirmiş ve birçok konudaki egemen görüşün yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini açığa çıkarmıştır. Bu açıdan Anadolu’nun Dicle ve Fırat nehirleriyle sulanan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne baktığımızda, günümüzden 12 bin 500 yıl önce çağdaş uygarlığın temellerinin atıldığını görmekteyiz.

Diğer bir ifadeyle Güneydoğu Anadolu, Akdeniz dünyasını ve Avrupa’yı değiştiren devrimlerin yaşandığı bölgedir.

Yukarıda Dicle Vadisi’nde, Dicle ile anlam kazanan konumuyla Diyarbakır, yüzeyde korunması kalıntıları ve toprak derinliğindeki kültürel varlıklarıyla, genelde Mezopotamya, özelde Anadolu tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Yukarı Dicle Vadisi’ndeki çağdışı yerleşimlerden elde edilen verilerle koşutluklar yansıtan yerleşim karakteri, konutlardan ve mezarlardan çıkarılan bulguların tanıklığı, yörenin faunasına ilişkin analizler ve diğer kanıtlar, Körtik Tepe’ye Akeramik Nolitik A döneminde yerleşildiğini ve burasının Anadolu’nun bilinen en eski yerleşimlerinden birisi olduğunu açıkça ortaya koymuştur.

Anadolu’nun yerleşik düzene geçişinin muhtemelen en erken evresinde yer alan Körtik Tepe, yerleşme ve barınma sorunlarını çözmüş, sosyal hiyerarşilerini oluşturmuş, dinsel inanışlarının yönlendiriciliğinde ölü gömme gibi bazı geleneksel uygulama biçimleri geliştirmiş ve özel üretim alanlarında estetik değerler yaratmış bir topluluk ve eşsiz bir kültürün temsilciliğini yapmaktadır.

Körtik Tepe, keşif edildikten sonra binlerce yerli ve yabancı turistin en çok görmek istedikleri yerlerden biri haline gelmiştir.