DİYARBAKIR

Diyarbakır Eşbaşkanı Serra Bucak’tan topluma ortak çağrı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, barış süreci ve hukukun rolüne dair dikkat çeken mesajlar verdi.

özDİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, DİTAM’ın düzenlediği “Toplumsal Barışın İnşasında Hukukun Rolü” başlıklı toplantıya katılarak, “Barışı ancak hep birlikte başarabiliriz” dedi.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (DİTAM) “Tigris Diyalogları” kapsamında “Toplumsal Barışın İnşasında Hukukun Rolü” başlığıyla düzenlediği toplantı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak ile birlikte milletvekilleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

Eş Başkan Bucak: Biz ve öteki demekten vazgeçmemiz gerekiyor

Toplantıda konuşan Eş Başkan Bucak, demokrasi sürecinde yaşanan zorluklara ilişkin tartışmalara değinerek, “Gördüğüm, bildiğim, gözlemlediğim bir şey var. Bu süreci başarılı bir noktaya taşımak istiyorsak gerçekten bu coğrafyada, Türkiye’de toplumsal barışı inşa etmek istiyorsak, demokrasi, insan haklarının hakim olduğu, hukukun hakim olduğu bir ülkede hep birlikte yaşamak istiyorsak, biz ve öteki demekten de artık vazgeçmemiz gerekiyor” dedi.

‘Umutluyuz’

Süreçten umutlu olduklarını ifade eden Eş Başkan Bucak, öne çıkacak tüm zorluklara karşı hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi. Eş Başkan Bucak, şöyle konuştu: “Bizler bayağı sabırlıyız, onu fark ediyorum. Süreç illaki olacak. Umutluyuz ama zamana da yayılacak. Bu zamanda yol kazaları da karşımıza çıkacak. Buna da şimdiden hazırlıklıyız. Ama sanki böyle biraz sabırsız olan, hızlı hızlı hareket etmek isteyen ama bunu Türkiye toplumunun, Kürt toplumunun yararına, faydasına, ortak beraber geleceğine değil de kendi iktidarına dönük bir hızı olan bir yaklaşım da seziyorum. Bu da belki de handikaplarımızdan ve sakıncalarımızdan bir tanesi diye düşünüyorum.”

‘Yerel demokrasi çok önemli’

Eş Başkan Bucak, çok önemli ve kadim bir kentte yaşadıklarını ifade ederek, “Toplumsal barıştan tutalım bunu inşa etmenin önündeki seçenekleri çok iyi deneyimlemiş, çok iyi görmüş, 90’ları ayrı yaşamış, 2000’leri ayrı yaşamış ve bu süreci de çok başka anlamlandıran tartışan bir kente yaşıyoruz. Bunun anlamı, kıymeti çok büyük. Bunu geliştirebilmek, bunu büyütebilmek bizlerin elinde. Bu sebeple yerel demokrasi hakikaten çok önemli” diye konuştu.

‘Bir yol haritası çizmek durumundayız’

Merkezileşen siyasete karşı yerel demokrasiyi güçlendirme, katılımcılığı artırma ve toplumun barış taleplerini esas alarak yerel yönetimlerde etkili bir yol haritası oluşturulma gerekliliğini vurgulayan Eş Başkan Bucak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gibi toplantılarda dile getirmeyi çok önemli buluyorum. Siyaset ne kadar merkezileştiyse biz de yüzümüzü, aklımızı, tartışmamızı o merkeze doğru çevirdik. Bir an evvel o merkezi de görerek, o merkezin adımlarını da bilerek, değerlendirerek, tartışarak ama kendi yerel demokrasimizi, kendi katılımcılık, ortaklaşma zeminlerimizi nasıl büyütebiliriz, nasıl geliştirebiliriz? Tüm bunların yol yöntemlerini bulmak, düşünmek durumundayız. Kuşkusuz yerel yönetimlere çok büyük bir rol düşüyor. Biz de bu rolü oynamak için buradayız. Bir yıldır geçirdiğimiz belediyelerdeyiz. Bu çok kıymetli bir şey. Kadınlar barış için ne istiyor? Gençler barış için ne istiyor? Toplum barış için ne istiyor? Bütün bunları hep birlikte değerlendirmek ve kendi çalışmalarımızda, hizmetlerimizde, yerel yönetimler perspektifimizde, kentin dinamiklerini de esas alarak bir yol haritası çizmek durumundayız.”

‘Kürtler barış talebinde net’

Kürt halkının sisteme olan güvensizliğine rağmen barış talebinin net olduğunu ifade eden Eş Başkan Bucak, şöyle konuşu: “Geçen hafta Almanya’daydım, Alman gazeteciler ‘Diyarbakır halkı ne düşünüyor, iktidarla olan ilişkiniz nedir?’ diye bize soruyor. Elbette buna da Amed’in cevabı olarak buradaki bütün arkadaşlar katılır bana. Kürtler kendi öz gücüne güveniyor. Kürtler kendi deneyimine güveniyor, mücadele deneyimine güveniyor ve haklılığına güveniyor. Dolayısıyla Sayın Erdoğan yeniden seçilebiliyorsa seçilsin. AKP iktidarını sağlamlaştırabiliyorsa sağlamlaştırsın. Ancak bunu onurlu, kalıcı bir barış ile elde edebilir. Onun önünde de çok büyük sorumluluklar var. İktidar da bu büyük sorumluluğun farkında olarak siyasetini yürütürse ve Türkiye’nin tam demokratikleşmesi, yeniden bir hukuksuz devleti olması önündeki engelleri kaldırırsa ve Kürtler ile barışırsa, kendi barışını inşa ederse, o zaman ondan güçlü bir iktidar yoktur diyoruz.”

‘Bazı tavırlarla karşılaşıyorum’

Gelişen yeni süreçte Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) söylem ve tutumuna yönelik eleştirilerini dile getiren Eş Başkan Bucak, Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyesi olduğunu ve katıldığı toplantılarda sık sık CHP’lilerin tavır ve tutumlarıyla karşılaştığını belirtti. CHP’lilerin kaygılarına dikkat çeken Eş Başkan Bucak, “Vallahi biz kimsenin elinde değiliz. Kürtler kimsenin elinde değil. Tabii çok diplomatik dil ile bunu anlatmaya çalışıyoruz. Ama biz birlikteyiz. Şayet siz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Türkiye’nin ana muhalefet partisi olarak, bu süreçte çok doğru bir imtihan vermiş bir parti olarak bizim yanımızda durursanız, bu demokratik kanalları hep birlikte açabilirsek, Kürtler onun, bunun, şunun yanında değil de bir özgür, özerk bir varlık olarak buradalar” dedi.