Dolar 19,1750
Euro 20,7916
Altın 1.214,64
BİST 4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 19°C
Az Bulutlu
Diyarbakır
19°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 22°C
Çar 18°C
Per 19°C

Diyarbakır’a İki Yeni Kütüphane – (İhsan Özdemir’in Yazısı)

10 Mart 2023 00:31
A+
A-

Geçtiğimiz Ağustos ayında Diyarbakır’da iki yeni kütüphane açıldı.

Köklü tarihinde de büyük bir zengin kütüphaneleriyle meşhur olan Diyarbakır’da adını bilim dünyamıza önemli hizmetlerde bulunmuş iki bilim insanımızdan alan büyük bir kütüphane kompleksine kavuştu:

Prof. Dr. Fuat Sezgin Halk Kütüphanesi ve Prof. Dr. Aziz Sancar Çocuk Kütüphanesi, Kayapınar Belediyesi’nce hayata geçirilen bu büyük projeyle birlikte Diyarbakırlılar aynı anda 200 kişinin çalışabileceği, 200 bin kitaplı dev bir kütüphaneden yararlanma imkânı buluyor.

Kütüphanenin 10 bin metrekarelik kapalı kullanım alanı, çalışmaya ve kitap ödünç almaya gelenlerle birlikte günlük bin-bin beş yüzlük bir okuyucu sirkülâsyonunu kaldırılabilecek büyüklükte.

İspanya’nın Barselona kentinde yapılan ve dünyanın en geniş kapsamlı mimari ödüllerinden olan ‘’Wold Architecture Festival Awards’tan da üçüncülük ödülü alan kütüphane, geleneksel ile modern çizgileri birleştiren dikkat çekici bir mimariye sahip… Yenilenebilir ve sürdürülebilir mimari anlayışıyla kurulan gri su geri dönüşümü ve doğal rüzgâr sirkülâsyonu, yapıdaki modern yaklaşımın izlerini sunuyor.

Tarihi Suriçi evlerinin sokak-avlu ilişkisinden esinlenerek inşa edilen avlu kısmı ise, yapının geleneksellik boyutunu oluşturuyor. Yapıda kullanılan Diyarbakır’ın bazalt taşı da, geleneksel görüntüyü güçlendiren bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Tarihin tozlu sayfalarında kalmış, bir zamanların meşhur ‘’Meyyafarikin,’’ Eğil’’ ve ‘’Amide’’ kütüphanelerinin köklü geleneğini yansıtan Fuat Sezgin Halk Kütüphanesi ve Aziz Sancar Çocuk Kütüphanesi, okumaya ve kütüphaneye düşkün Diyarbakırlılar için nadide bir mekan..