özDİYARBAKIR - Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesinde bulunan eski Mardin yolu üzerindeki bir tarlaya ait 150 metrelik istinat duvarı, üç yıl önce kısmen yıkıldı. Kalan kısmı da ciddi çökme riski taşıyan duvarla ilgili bugüne kadar herhangi bir önlem alınmadı. Tarla sahibi Muharrem Öner, defalarca yaptığı başvurulara rağmen sonuç alamadığını belirterek, yetkilileri göreve davet etti.
Yıkılan istinat duvarının bulunduğu alan, hafta sonları yayaların yoğun olarak kullandığı bir güzergâh üzerinde yer alıyor. Güneşten korunmak isteyen vatandaşlar, yolun gölgede kalan bu tarafını tercih ediyor. Ancak yoldan geçenlerin başlarının üzerinde, her an çökebilecek metrelerce uzunlukta bir taş duvar bulunuyor.
“Söyleye söyleye dilimizde tüy bitti”
Tarla sahibi Muharrem Öner, üç yıldır duvarla ilgili çözüm beklediklerini ifade ederek şunları söyledi: “150 metrelik ihata duvarı patlamış durumda. Patlama sonrası hemen dilekçeler verdik. Sur Belediyesi’ne, Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili daire başkanlıklarına başvurduk. Ama ne gelen oldu, ne de ilgilenen. Söyleye söyleye dilimizde tüy bitti.”
“Bu başvuruları kendi malımız için değil, vatandaşlar için yaptık”
Öner, olayın sadece kişisel bir mülk sorunu olmadığını vurgulayarak, “Yaptığımız başvurular, tamamen çevreden gelip geçen vatandaşların güvenliği için. Çünkü buradan her gün insanlar geçiyor. Hafta sonları cadde kalabalık oluyor. Güneşten kaçan vatandaşlar bu kaldırıma yöneliyor. Ama duvarın durumu çok riskli. Allah korusun bir çökme olursa büyük bir facia yaşanabilir,” dedi.
“Deprem değil, su baskısı çökertti”
Yıkımın nedeni olarak yukarıdan gelen suyu işaret eden Öner, “Bu duvar depremde çökmedi. 3 yıl önce yan taraf patladı, o zaman pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı vardı. Kimse geçmediği için can kaybı olmadı. Ama bu bir şanstı. Aynı şey bugün yaşansa sonuçları çok ağır olur,” ifadelerini kullandı.
“Yetkililer gelmedi bile”
Öner, bugüne kadar yapılan tüm başvuruların cevapsız kaldığını, hiçbir belediye yetkilisinin durumu yerinde incelemediğini belirterek, “Defalarca dilekçe verdik ama ne arayan oldu ne soran. Kimin geçtiği, nasıl geçtiği kimsenin umurunda değil. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Biz buradan bir kez daha Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sesleniyoruz: Lütfen bu tehlikeyi ciddiye alın. Gerekli müdahale gecikirse can kayıplarına neden olabilir" dedi.
Vatandaşlar tedirgin
Bölgeyi kullanan vatandaşlar da tedirgin. Görüşlerine başvurulan bir çevre sakini, “Her gün buradan geçiyoruz ama korkarak. Çocuklarımızla bu yolda yürümeye çekiniyoruz. Yetkililer, ancak bir kaza olduktan sonra mı müdahale edecek?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Ne yapılmalı?
Uzmanlar, istinat duvarlarının kent içi güvenlik açısından hayati önem taşıdığını belirterek, çöken ya da risk taşıyan yapıların ivedilikle teknik incelemeye alınması gerektiğini ifade ediyor. Aksi halde meydana gelebilecek kazaların geri dönüşü olmayabilir.