Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz barınma krizini derinleştirirken, ev sahipleri ve kiracılar arasında da kira anlaşmazlıklarını arttırdı. Hükümet, ev sahiplerinin yapabileceği zam oranını yüzde 25'te sınırlı tutsa da sorunun çözümü için yeterli olmadı. Mahkemeler kira anlaşmazlıklarıyla açılan dosyalarla dolunca Adalet Bakanlığı da çözümü 'arabulucuk' sistemiyle bulmaya çalıştı. 1 Eylül'de başlayan uygulamaya göre, ev sahipleri ile kiracılar anlaşamadığında arabulucuya gidecek, anlaşma sağlanamazsa mahkemeye başvuracak.
KİRA UYUŞMAZLIKLARI İÇİN 12 BİNDEN FAZLA BAŞVURU
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Twitter hesabından arabuluculuk uygulamasının ilk 15 gününe dair verileri paylaştı. Buna göre, 1 Eylül’den itibaren ilk 15 günde, kira uyuşmazlıklarından kaynaklı 12.001 başvuru, ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarından kaynaklı 1241 başvuru, kat mülkiyeti uyuşmazlıklardan kaynaklı 893 başvuru, komşuluk hukuku uyuşmazlıklardan kaynaklı 114 başvuru, tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı 68 başvuru olmak üzere yeni alanlarda toplamda 14.385 başvuru yapıldı.
ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA ÜCRETİ DEVLET KARŞILIYOR
Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığında iki saatlik arabuluculuk ücretinin devlet tarafından karşılandığını aktaran Tunç, “Anlaşmalar sayesinde taraflar maddi ve manevi olarak yıpranmadan serbest iradeleri ile aralarındaki uyuşmazlığı sonlandırarak toplumsal barışa hizmet ediliyorlar, hem de yargının iş yükü azalıyor” ifadelerini kullandı. (Artıgerçek)
.