Mim Yavuz Binbay yazdı: SOHRAM’ın 25 yılı

SOHRAM, geçtiğimiz 25 yıl boyunca imkânları ölçüsünde binlerce mağdura önemli ölçüde yardım sağlamaya devam etti.

Ektiğimiz ve yetiştirdiğimiz tohumlar kök saldı ve işkence mağdurları, savaş mağdurları ve her türlü şiddet mağdurları için bir umut ışığı olarak meyve veriyor.

SOHRAM'ın kurulduğu 2000 yılından bu yana işkence, savaş, şiddet, afet ve yaşamın zor koşularının

mağdurlarının en azından bir kısmına yardım edebildik:

· 1.618 kişi hukuki yardım aldı.

· Mülteci ailelerden 3.628 bebeğe her hafta 4 litre süt ve pirinç unu dağıtıldı.

· 8.375 aile gıda yardımından yararlandırıldı.

· 6.324 aile sosyal hizmet uzmanımız tarafından izlendi. Sosyal servisimiz, iş akitleri feshedilen kişiler

ve mülteciler için 567 iş buldu.

· 1.674 mülteci Türkçe dil kurslarına kayıt yaptırdı. Bu kurslar, çevreleriyle iletişim kurmalarını ve iş bulmalarını kolaylaştırıyor. 657 katılımcı ulaşım masrafları için yardım aldı.

· 9 kişi kendi evlerinde küçük işletmeler kurmak için yardım aldı (ikinci el dikiş makineleri vs).

· 1.734 battaniye, 902 elektrikli ısıtıcı ve soba ve 632 şilte mültecilere dağıtıldı.

· SOHRAM, yoksul ailelerden, işkence ve şiddet mağdurlarından ve mültecilerden gelen çocuklara, devlet okullarına gidebilmeleri ve ardından kendilerine bir gelecek sağlayacak eğitimlere devam edebilmeleri için yardım etmektedir.

· 927 mülteci çocuk, okul programımıza entegre olarak, gelecekleri için çok önemli olan devlet okuluna gidebiliyor! SOHRAM sayesinde bugüne kadar 983'ü kız, 803'ü erkek olmak üzere 1.786 çocuk eğitimlerine devam edebilmiş ve tamamlayabilmiştir. 19'u Suriyeli mülteci olmak üzere 316 genç üniversiteye girmeyi başardı ve bunların 138'i eğitimlerini tamamladı. Şu anda Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde kayıtlı 178 öğrenci, SOHRAM'ın ilkokul, ortaokul veya liseden bu yana kaydettiği veya yeniden kaydettiği ya da sürekli olarak desteklediği gençlerden oluşmaktadır. Bu  öğrencilerden 11'i kız, 8'i erkek olmak üzere 19'u Suriyeli mültecidir. Üniversite öğrenimini bitiren bazı öğrencilerimiz SOHRAM’da gönüllü olarak ders vermektedir.

· BM Dünya İşkenceyle Mücadele Günü olan 26 Haziran'da psikoterapi bölümümüz “SAVAŞ VE GÖÇ

DURUMLARINDA ÇOCUKLAR VE KADINLAR” konulu seminerler düzenledi. “SURİYELİ MÜLTECİLER,

SAVAŞ, İÇ ÇATIŞMA VE İŞKENCE MAĞDURLARI İLE DAYANIŞMA”, ‘ŞİDDETİN HER TÜRÜ İNSANLIĞA

KARŞI SUÇTUR - ŞİDDETE HAYIR’ vb. Faaliyetlerimizin bir parçası olarak, işkence ve savaş mağdurları

(Suriyeli mülteciler), pikniğe katılacak aileler ve bireyler için bir günlüğüne işkenceyi, savaşı ve her türlü şiddeti unutabilmeleri için geleneksel Festivaller/Piknikler ile bir gezi düzenledik. Her yıl binlerce katılımcıyı ağırlıyoruz.

· 3.982 işkence, istismar ve savaş mağduru psikolojik destek ve tıbbi tedaviden yararlandı.

· Ölüm cezasına karşı koalisyon: SOHRAM, ölüm cezasına karşı koalisyonun daveti üzerine bu koalisyonun üyesi olmuştur.

· Uluslararası İdam Cezasına Karşı Gün münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenledik. “Savaş, ölüm cezası, işkence ve her türlü şiddet insanlığa karşı işlenen suçlar olduğu kadar Tanrı'ya karşı işlenen suçlardır. Çünkü Tanrı'ya ait olan ruhu incitir. Ölüm cezası, hukuk marjında bir ceza değil, fiili bir öldürme eylemidir”. (Yavuz Binbay)

· Gönüllü anneler hafta sonları Merkezin mutfağında okul çocukları, tamamlayıcı kurs öğretmenleri ve Merkezimizde psikoterapi gören hastalar için öğle yemeği hazırlamaktadır. Yıl boyunca yaklaşık

250 kişi SOHRAM'ın bu yemek hizmetinden faydalanmaktadır.

· İkinci el giysi ve ev aksesuarları mağazası da Merkezimizde yer almaktadır. İkinci el mağazamızdan

52.000'den fazla kişi yararlanmıştır.

· SOHRAM, Diyarbakır'da Türkçe, Arapça, Kürtçe dillerinde hizmet veren tek merkezdir.

· SOHRAM 23 yıldır Süryani, Keldani ve Ermeni cemaatlerinin Noel ve Paskalya kutlamalarına katılmaktadır. Farklı din ve kültürlerimizin karşılıklı olarak anlaşılmasını ve İslam ile Hıristiyanlık arasındaki diyaloğun tarihsel izlerinin araştırılmasını teşvik ediyoruz.

· SOHRAM'ın ektiği tohumlar Noel ve Paskalya kutlamalarında da çiçek açtı. Ortodoks, Katolik,

Protestan, Sünni Müslüman, Alevi, Süryani, Ermeni, Kürt, Arap Hıristiyanlar, Noel ve Paskalya'nın ışığı altında bir aradaydık. Farklı dinler ve etnik gruplar arasındaki sohram sayesinde birlikte kutlama yapmak kalıcı bir gelenek haline geldi.

· Barış eğitimi: 2004 yılında “DİĞERLERİ BİZİM GİBİDİR - BİZ DİĞERLERİ GİBİYİZ” başlığı altında 7 ila 10 katılımcıyla başlayan düzenli seminerler her yıl artan bir başarıyla devam etmektedir. İşlenen temalar arasında tüm dinlerin, farklı kültür ve dinlere açıklık, hoşgörü, diğerlerine saygı ve eşitliğin teşvik edilmesi yer almaktadır. Seminerler ücretsizdir ve hem gençlere hem de yetişkinlere açıktır.

Seminerlerin başladığı 2004 yılından bu yana 2,623 kişi bu seminerlere katılmıştır.

· SOHRAM, “Kültürel ve dini renklerimizle ülkemizde bir Gökkuşağı oluşturuyoruz” sloganı altında

kültürlerarası buluşmalar (her etnik grubun şarkılar ve danslar sunduğu festivaller) ve dinler arası buluşmalar düzenlemektedir. Müzisyenler Türkiye'de konuşulan 11 dilde (Türkçe, Kürtçe, Arapça,

Ermenice, Süryanice, Zazaca, Gürcüce, Lazca, Rumca, Yunanca ve Azerice) şarkılar söyledi. Süryani

Ortodoks Kilisesi ve Keldani Katolik Kilisesi koroları Süryanice şarkılar söyledi. Ardından Süryani kilise korosu, Alevi Sema grubu ve semazenler kardeşliğin, eşitliğin ve dinlerin birliğinin işareti olarak birlikte sahne aldı. Hıristiyanlar, Sünniler, Aleviler ve geniş bir izleyici kitlesi bir araya geldi.

· El sanatları terapisi (seramik): 2017 yılında Sohram, Dumlupınar ve Gazi Üniversiteleri ile işbirliği yaparak göç, savaş ve işkence mağdurları için el sanatları terapisi seansları (seramik kursları) düzenledi. Bu 5 günlük seanslara 26 savaş ve işkence mağduru katıldı. Seanslar Dumlupınar ve Gazi üniversitelerinden öğretmenler ve SOHRAM'dan psikologlar tarafından yürütüldü.

· Faaliyetlerimizde işbirliği yapmak üzere gelen kişileri ağırladık: SOHRAM bugüne kadar çeşitli

Avrupa ülkelerinden 19 stajyeri ve Türkiye'den 68 stajyeri ağırladı.

· İspanya'ya döndükten sonra Titiana Diniz, fotoğrafçı Estella de Castro ile birlikte SOHRAM'a destek amacıyla bir fotoğraf sergisi düzenledi.

· Bayan Diniz'in ziyaretinden bir yıl sonra, Bayan Tatiana Diniz (Antropolog) ve Bayan Estella de

Castro (Fotoğrafçı) “bir çocuğun gözünden dünya” adlı bir etkinlik gerçekleştirmek üzere sohramı ziyaret etti. Faaliyetimizi savaş mağduru çocuklar ve işkence ve şiddet mağduru çocuklarla büyük bir başarıyla gerçekleştirdik. Etkinliğimiz üç gün sürdü. Çocuklara istedikleri zaman fotoğraf çekebilmeleri için fotoğraf ekipmanları dağıttık. Bayan Tatiana Diniz, Bayan Estella de Castro, psikologlarımız ve üç gün boyunca çocuklarla çeşitli oyunlar oynayarak onlara işkenceyi, savaşın dehşetini, dramatik bir durumda mülteci olmanın acısını ve her türlü şiddeti unutturmaya çalışan gönüllülerimizin işbirliğiyle daha etkili programlar düzenleyebildik.

· Cinsel istismar ve taciz konusunda bilgilendirme oturumları: SOHRAM’da, psikologlarımız tarafından

“Cinsel istismar ve tacize karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz - Cinsel taciz ve istismar mağdurları ne yapabilir?” konulu bilgilendirme oturumları düzenlenmiştir. Bu bağlamda. Oturum konuları:

1. Taciz nedir? Taciz biçimleri (fiziksel ve psikolojik).

2. Tacizci kimdir (aile üyesi veya yabancı)?

3. Tacize karşı nasıl korunabiliriz?

4. Tacizin neden olduğu psikolojik durumlar ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı.

5. Taciz ve cinsel istismar mağduru olduğumuzda ne yapmalıyız?

SOHRAM-CASRA Merkezi, mütevazı imkânlarla şiddet, işkence, savaş, etnik ve dini ayrımcılık, sosyal huzursuzluk, aile içi şiddet, cinsel taciz ve zorunlu göç mağdurlarına yardım ederek insan onurunu yeniden tesis etmeyi amaçlamaktadır.

Merkezimizin faaliyetlerini her zaman iki temel ilke yönetmektedir: herhangi bir siyasi örgütten bağımsız kalmak ve her türlü şiddet kullanımını reddetmek.

Mütevazı imkânlarına rağmen SOHRAM, bu dramatik koşullarda önemli bir rol oynamaktadır. Yardımlarınız ve bağışlarınızla verdiğiniz destekleriniz sayesinde SOHRAM'ın devamlılığını sağlamaya ve böylece mevcut durumun mağdurlarına küçük bir umut sunmaya çalışıyoruz...!

Faaliyetlerimizi devam ettirebilmemiz için bağışlarınızla vereceğiniz desteğinize ihtiyacımız var, bağışlarınızla desteklerinizi esirgememizi diliyoruz!

Siz veya çevrenizdeki duyarlı insanlarımızdan katkıda bulunmak isteyecek kardeşlerimiz derneğimizin aşağıdaki hesap numarasına bağışta bulunabilirsiniz.

Iban numarası : TR17 0006 4000 0018 3030 7074 21

Banka : iş bankası ofis şubesi

Hesap ismi: SOHRAM-DER – şiddet Mağdurları için Sosyal Hizmetler Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği.

Ayrıca derneğimize uğrayarak bilgi alabilir bağış makbuzu karşılığı kampanyamıza katılabilirsiniz,

Cömertliğiniz için çok teşekkür ederiz!