Dolar 19,0410
Euro 20,5382
Altın 1.190,91
BİST 4.963,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 18°C
Çok Bulutlu
Diyarbakır
18°C
Çok Bulutlu
Per 17°C
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 16°C

Tarihi Mesudiye Medresesi Depremlerden Etkilenmedi

Tarihi Mesudiye Medresesi Depremlerden Etkilenmedi
25 Şubat 2023 13:23
A+
A-

Diyarbakır’da El-Cezeri tarafından Mesudiye Medresesi’nin yapımında yerleştirilen sütuncelerin dönmeye devam etmesi, tarihi medresenin Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenmediğini gösterdi.

Merkez Sur ilçesindeki cami içerisinde bulunan tarihi Mesudiye Medresesi’nde, Leonardo da Vinci’ye ilham kaynağı olduğu düşünülen El-Cezeri tarafından yapılan taş denge sütunları, görenleri hayran bırakıyor.

800 yıl önce yapıldığı bilinen medrese, Kahramanmaraş merkezli depremlerde sütuncelerin sağlam dönmesiyle yapısında herhangi bir kaymanın ve bozulmanın olmadığını gösterdi.

Diyarbakır Ulu Cami’de Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği gönüllü rehberlik yapan Yaser Aydın, medresenin yapısında depremden kaynaklı herhangi bir hasar bulunmadığını belirtti.

Aydın, “Diyarbakır Ulu Cami’ye baktığımızda, özellikle cami içerisindeki Mesudiye Medresesi’nde El-Cezeri tarafından yapılan sütunceleri görmekteyiz. El-Cezeri, Mesudiye Medresesi ilk yapıldığında medrese avlusuna iki sütunceyi yaptırmıştır. Medresenin 800 yıllık tarihi bulunmaktadır. Bu anlamda El-Cezeri tarafından yapılan sütunceler de 800 yıllık tarihe dayanmaktadır. Bu sütunceler de depremin habercisi olarak ifade ediliyor. Bir nevi alarm sistemi diyebiliriz” dedi.

Medresenin statiğinde herhangi bir bozulmayla birlikte sütunların ağır dönebileceğini veya kilitlenebileceğini söyleyen Aydın, şunları kaydetti:

“Yakın süreçte Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen şiddetli depremlere rağmen yapının herhangi bir zarar görmediğini bilmekteyiz. Cami ve medresenin hasarsız bir şekilde eski ihtişamını koruduğunu söyleyebiliriz. Medresenin statiğinde herhangi bir sorun oluşmuş olsaydı, sütuncelerin gizemli bir şekilde kilitlendiğini ve döndürülemeyeceğini görebiliriz. Ancak sütuncelerin sağlıklı bir şekilde çalıştığını gördüğümüz için yapıda herhangi bir zararın olmadığını ifade edebiliriz.”  İHA