DİYARBAKIR

Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Yaşar’dan uyarı

Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ahmet Turgay Yaşar, sahte ürünlerin yaygınlaşmasına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

özDİYARBAKIR - 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ahmet Turgay Yaşar, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sahte ve denetimsiz ürünlerin halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekti.

“Sağlık Uzakta Değil, Eczacınla Yanında” temasıyla kutlanan günde eczacılığın güvenilir bilgi ve danışmanlık mesleği olduğunu vurgulayan Yaşar, ilaçta dışa bağımlılığın azaltılması, eczacılara istihdam alanı açılması ve kamu eczacılarının özlük haklarının iyileştirilmesi çağrısında bulundu. Yaşar, yalnızca eczanelerden temin edilen ilaçların güvenli olduğunu hatırlatarak, internetten veya marketlerden alınan sahte vitamin ve bitkisel ürünlere karşı uyardı.

14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ahmet Turgay Yaşar, modern eczacılığın 186’ncı yılını kutlamanın onurunu yaşadıklarını belirterek, mesleki sorunlara, halk sağlığını tehdit eden sahte ürünlere ve eczacıların geleceğine dair önemli mesajlar verdi.

“Sağlık uzakta değil, eczacınla yanında”

Başkan Yaşar, bu yılın temasını “Sağlık Uzakta Değil, Eczacınla Yanında” olarak belirlediklerini açıklayarak, eczacıların hastalara en yakın ve güvenilir sağlık danışmanı olduğunu vurguladı. “Eczacılar, hastaların ilaçlara en doğru ve güvenli şekilde ulaşabilmesi için akademiden kamusal alana, sanayiden eczanelere kadar birçok alanda hizmet sunuyor” diyen Yaşar, eczacılığın sadece ilaç temini değil, aynı zamanda sağlık danışmanlığı mesleği olduğunu hatırlattı.

Sahte ürün alarmı

Eczacı Yaşar, özellikle son yıllarda internet, sosyal medya ve zincir marketler üzerinden satılan vitamin, mineral ve bitkisel destek ürünlerine karşı sert uyarılarda bulundu: “Bu ürünlerin büyük kısmı denetimsiz. Bilimsel analizlerde, etiketinde yazan içeriğe sahip olmadıkları; hatta bazılarında yasaklı ve zararlı maddeler bulunduğu ortaya konmuştur.”

Pandemiyle birlikte sahte ürünlerin daha fazla yaygınlaştığını vurgulayan Yaşar, bu ürünlerin hekim ve eczacı gözetimi olmadan tüketilmesinin, özellikle anne adayları, yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

“Eczanelerden alınan her ilaç güvenlidir”

İlaç sahteciliğine karşı Türkiye’de uygulanan İlaç Takip Sistemi’ni örnek gösteren Yaşar, bu sistemin her bir ilacın üretimden hastaya kadar izlenmesini sağladığını belirterek şu ifadeleri kullandı “Eczanelerden alınan ilaçlar her zaman kayıtlı, her zaman orijinal ve güvenilirdir. İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir.”

Küresel gelişmelere de değinen Yaşar, ABD-Çin ticaret savaşları ve dünya genelindeki tedarik zinciri sorunlarının ilaç sektörünü tehdit ettiğini belirtti. ABD Başkanı Trump’ın ilaç fiyatlarını düşürmeye yönelik kararını hatırlatan Yaşar, Türkiye’nin ilaçta dışa bağımlılığını azaltması gerektiğini söyledi.

Yaşar, “Sağlık güvenliği, ekonomik güvenlik kadar önemlidir. Ham madde stratejisinden Ar-Ge yatırımlarına kadar her alanda kendi ilacımızı üretmek zorundayız.”

Genç mezunlara istihdam, kamu eczacılarına hak

Yeni mezun eczacıların sağlık sistemine entegre edilebilmesi için yeni bir istihdam politikasının şart olduğunu ifade eden Yaşar, kamuda ve özel sektörde eczacı sayısının stratejik olarak artırılması gerektiğini savundu. Yaşar, “Kamu eczacılarının özlük hakları iyileştirilmeli, ayrımcılık sona erdirilmeli. Zor şartlarda fedakârca çalışan kamu eczacılarımız, hak ettikleri düzene kavuşmalı.”

“Eczacılar güvencenin temsilcisidir”

Başkan Yaşar, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Eczacılar, özverili çalışmalarıyla sayısız hayatı koruyup, hastaların tedavilerine katkı sunmaktan onur duyar. 186 yıldır her koşulda güvenle hizmet sunan meslektaşlarımız, bu bilinçle hizmete devam edecek. 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günümüz kutlu olsun.”

Yaşar, açıklamasının ardından 25 ve 50 yılı dolduran eczacılara plaket takdim etti.