özDİYARBAKIR / ÖZEL HABER - Diyarbakır’da iki hafta önce meydana gelen don olayı, hem üreticiyi hem komisyoncuyu hem de tüketiciyi etkiledi. Sebze ve Meyve Komisyoncular Odası Başkanı Fırat Taş, yaşanan iklimsel felaketin ardından meyve fiyatlarında rekor artışlar yaşandığını belirtti. Taş, “Vatandaşımız meyveyi ancak bayramdan sonra yiyebilir” diyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
“Don olayı uyardığımız gibi etkiledi”
Diyarbakır’da geçtiğimiz haftalarda yaşanan ani sıcaklık düşüşü ve don olayı, meyve üretimini vurdu. Bu durumun piyasaya etkisini daha önce öngördüklerini belirten Fırat Taş, “Yaklaşık 15 gün önce don olayının fiyatları ve tedariki etkileyeceği konusunda uyarılarda bulunmuştuk. Bugün geldiğimiz noktada bu öngörülerimiz ne yazık ki gerçekleşti. Don, rekolteyi düşürdü, arzı azalttı, fiyatlar yükseldi” dedi.
Marketle pazar arasında uçurum var
Fiyatlardaki artışın semt pazarlarıyla marketler arasında ciddi bir fark oluşturduğunu vurgulayan Taş, “Yerinde 30-40 liraya alınan meyve, market raflarında 120-130 liraya kadar çıkıyor. Semt pazarlarında bu fark biraz daha az ama orada da yüksek. Örneğin karpuz hal çıkışında 35-40 TL arasında satılıyor, markette bu fiyat ikiye katlanıyor” ifadelerini kullandı.
Şeftali 160, üzüm 400, erik 250 TL’ye dayandı
Fiyat artışlarının en çok hissedildiği ürünleri de tek tek sıralayan Taş, “Şeftalinin kilosu şu an 160 TL. Nektarin de aynı fiyat seviyesinde. Kayısı 50 TL, karpuz 35-40 TL. Üzüm 300-400 TL’ye kadar çıkıyor. Erik 180 ila 250 TL arasında değişiyor. Muz bile 90 TL oldu. Sebze haline gelen ürün miktarında da büyük düşüş yaşanıyor. Eskiden bir kamyon mal gelirken şimdi 1-1,5 tonla sınırlıyız” dedi.
“Bayram sonrası rahatlama olabilir”
Taş, bu fiyat artışlarının geçici olduğunu ve hava koşullarının iyileşmesiyle birlikte düşüş yaşanabileceğini belirtti. “Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte fiyatların kademeli olarak düşmesini bekliyoruz. Ancak şu anki tabloya baktığımızda vatandaşımız meyveye ancak bayramdan sonra daha rahat ulaşabilir” şeklinde konuştu.
“Hepimiz aynı sıkıntıyı yaşıyoruz”
Don olayının sadece tüketiciyi değil, tüm tedarik zincirini etkilediğini vurgulayan Taş, “Bugün tüm komisyoncular olarak aynı sorunu yaşıyoruz. Ürün bulmak zor, gelen ürün pahalı, vatandaş da almakta zorlanıyor. Sadece fiyat değil, meyvenin kalitesinde de bozulmalar var. Soğuk geceler meyve olgunlaşmasını da olumsuz etkiliyor” dedi.