DİYARBAKIR HABER - CHP'nin mesafeli durduğu, Yeniden Refah Partisi'nin karşı çıktığı İmralı'ya gidecek heyette kimlerin yer alacağı, hangi soruların sorulacağına ilişkin formüller de tartışılıyor. Kulislerde Suriye'deki gelişmeler de dikkate alınarak, bu ay içinde ziyaretin gerçekleşmesi yüksek ihtimal görülüyor.

PKK'nın fesih ve silah bırakma kararının ardından Ağustos ayı başında kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, çatışma çözüm süreci uzmanları, şehit ve PKK'lı yakınları, hukukçular dahil farklı toplum kesimlerinin temsilcilerini dinleme çalışmalarında sona yaklaştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Birkaç toplantı sonrasında dinleme sürecini tamamlamayı hedefleyen komisyon, MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan sahadaki son duruma ilişkin bilgi aldıktan sonra, süreçle ilgili yasal düzenleme önerileri üzerinde çalışmaya başlayacak.

Bahçeli İmralı kilidini koşullu açtı: Öcalan SDG'ye çağrı yapsın

Komisyonun, yasa önerilerini oluşturmadan önce Abdullah Öcalan'ı da dinlemesi kurulduğundan beri tartışılan başlıklardan biri.

Meclis'te Salı günkü grup toplantılarında da bu konu liderlerin gündemindeydi. MHP Lideri Devlet Bahçeli, yeni yasama yılının ilk grup toplantısında hem komisyonun İmralı ziyareti, hem de yapılması gereken yasal düzenlemelere ilişkin önemli mesajlar verdi.

Öcalan'ın 27 Şubat'ta yaptığı çağrıya karşı "PKK'nın Suriye kolu" olarak nitelendirilen SDG/YPG'nin silah bırakmadığına dikkat çeken Bahçeli, Öcalan'ın örgüte bir kez daha çağrı yapmasını önerdi.

MHP Lideri, komisyon üyelerinden bir heyetin, Öcalan'la yüz yüze görüşmesini ve mesajlarını ilk ağızdan alıp, kamuoyuyla paylaşmasını istedi. MHP Lideri, "Suça karışmamış, silahlı bir eylemde bulunmamış kim varsa gelip ailesiyle kucaklaşmalıdır" sözleriyle de "eve dönüş" yasası olarak nitelendirilen düzenlemenin de ipuçlarını verdi.

Bahçeli'nin açıklaması DEM Parti'de olumlu karşılık buldu. MHP Liderinin ardından grup toplantısında konuşan DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları, "barışın anahtarı, muhatabı"nın Abdullah Öcalan olduğunu" belirterek, İmralı ile diyalog kurulması için TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a inisiyatif alması çağrısında bulundu.

Hatimoğulları, daha sonra gazetecilerin sorusu üzerine Bahçeli'nin görüşlerine katıldıklarını belirti ve " Baş muhatap olarak Öcalan'la bu görüşmenin gerçekleşmesi bir eşiğin aşılması bakımından önemli olacaktır" görüşünü dile getirdi.

Resmi bir açıklama yapılmasa da iktidar partisinde de Bahçeli'nin İmralı ziyareti önerisine olumlu bakılıyor.

İmralı heyetinde kimler yer alabilir?

MHP Lideri'nin bu açıklamasının ardından Meclis kulisleri de hareketlendi. Bu çerçevede İmralı'ya gidecek heyetin hangi kriterlere göre oluşturulacağı ve İmralı'ya ne zaman gidileceği tartışılmaya başlandı.

Bahçeli'nin Öcalan'ı SDG'ye "silah bırakma" çağrısı yaptığını anımsatan bazı komisyon üyeleri, bunun için hızlı davranmak gerektiğini ifade ediyor. Kulislerde, komisyon heyetinin bu ay içinde İmralı'ya gitmesi yüksek olasılık görülüyor.

Komisyondan bir heyetin İmralı'ya gitmesi durumunda heyetin yapısına ilişkin iki öneri öne çıkıyor. Birinci seçenek, komisyon üyeleri arasından gönüllü 4-5 kişilik bir milletvekili grubunun gitmesi. İkinci seçenek ise komisyondaki koordinatör grup veya parti yöneticilerinden bir heyet oluşturulması.

İktidar partisi ve MHP, bu ziyaretin siyasi riskleri de bulunduğunu dikkate alarak, kişiler üzerinden tartışma yürütülmemesi için parti kurumsal kimliği temsil edecek bir heyetin oluşturulmasından yana.

Bu nedenle de ikinci seçeneğe, yani koordinatör grup veya parti yöneticilerinden bir heyetin oluşturulmasına sıcak bakılıyor. Bu formül kabul edilirse, İmralı heyetinde, komisyonda partilerince koordinatör üye olarak görevlendirilen AKP Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit ve Yeniyol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya'nın yer alabileceği belirtiliyor.

CHP mesafeli: Parti kurullarında değerlendirilecek

Ancak bu formülün hayata geçirilmesi konusunda CHP'nin tutumu önem kazanacak. CHP baştan beri İmralı'ya gidiş konusunda mesafeli. Gerekçe olarak da "Meclis komisyonunun terör örgütü liderinin ayağına gitmesinin yanlışlığı" gösteriliyor.

CHP'liler, İmralı ziyaretine ilişkin sorulara "Bu konu gündemimizde değil. Komisyondan İmralı'ya gidilmesi kararı çıkarsa, partimizin yetkili kurullarında değerlendirilir" yanıtını vermekle yetiniyorlar.

Video konferansla görüşmeden neden vazgeçildi?

Edinilen bilgiye göre, CHP'nin de çekinceleri dikkate alınarak, İmralı'ya bir heyet gönderilmesi yerine, Öcalan'ın video konferans veya mahkemelerin başvurduğu "SEGBİS" sistemiyle dinlenmesi seçeneği de gündeme geldi.

Ancak, Öcalan'ın Meclis komisyonuna görüntülü olarak yapacağı açıklama görüntülerinin kamuoyunda daha büyük tartışma ve tepkiye yol açacağı dikkate alınarak, bu formülden vazgeçildi. Bunun yerine, dar bir heyetin İmralı'ya gitmesi ve Öcalan'ın açıklamalarının tutanakla kayıt altına alınması görüşü ağırlık kazandı.

Tutuklu Manavgat Belediye Başkanı CHP'den istifa etti
Tutuklu Manavgat Belediye Başkanı CHP'den istifa etti
İçeriği Görüntüle

Öcalan'a hangi sorular yöneltilebilir?

Tartışılan bir başka konu ise komisyon heyetinin Öcalan'la görüşme formatının nasıl olacağı konusunda.

İktidar kanadında ağırlıklı görüş, Öcalan'ın başta örgütün Suriye yapılanması ile ilgili tutumu olmak üzere bazı konularda net tutumunu öğrenmek için, komisyon üyelerinin de soru yöneltmesi yönünde.

MHP kaynakları, bu çerçevede Öcalan'a yöneltilecek ilk sorunun "27 Şubat'daki silah bırakma çağrısının SDG/YPG'yi kapsayıp kapsamadığı" olabileceği, ayrıca yeni bir çağrısı olup olmayacağının da sorulabileceğini belirtiyorlar.

Öcalan'ın silah bırakma ve fesih kararını açıklarken, özerklik veya kültürel taleplerde bulunmadığı, ancak "demokratik entegrasyon"dan söz ettiği biliniyor. İktidar kanadında, Öcalan'ın bu talebinin içeriğinin netleştirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu kapsamda Öcalan'dan, "Demokratik entegrasyonun anlamı ve kapsamı"na açıklık getirmesinin istenebileceği ifade ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ