özDİYARBAKIR - Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 18-20 Mayıs 2025 tarihleri arasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 16 kentte gerçekleştirdiği saha araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Araştırmada katılımcıların %68,9’u Türkiye’nin en önemli sorununun “ekonomik kriz ve işsizlik” olduğunu belirtirken, ikinci sırada %16,4 ile “Kürt sorunu” yer aldı. Eğitim (%3,7), hukuk sistemi (%3,2) ve demokrasi eksikliği (%2,7) gibi başlıklar da öne çıktı.
PKK’nin 5-7 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirdiği kongrede aldığı “fesih ve silahsızlanma” kararına katılımcıların %71,5’i olumlu yaklaştı. Bu kararın kalıcı barışı sağlamaya yeterli olduğunu düşünenlerin oranı %36,8, kısmen yeterli bulanların oranı ise %27,9 oldu.
Barış sürecinin kalıcı hale gelmesi için en büyük sorumluluğun kimde olduğu sorusuna katılımcıların %48,4’ü “TBMM”, %39’u ise “AK Parti ve MHP iktidarı” cevabını verdi. Ayrıca, halkın %79’u barış için Meclis’in inisiyatif alması gerektiğini belirtti.
Barış sürecinin ilerlemesi için öncelikli adımlar arasında en fazla dile getirilen talepler ise şu şekilde sıralandı:
%13,6: Demokratik ve güven verici adımlar
%7,6: Barış için çalışma
%7: TBMM ve siyasi partilerin sürece katılımı
%6,3: Şeffaflık
%5,8: Kürt haklarının anayasal güvenceye alınması
%4,5: Siyasi tutsakların serbest bırakılması
Siyasi tercihlerde de dikkat çekici değişimler gözlendi. 2023 genel seçimlerinde DEM Parti’ye oy verdiğini belirtenlerin oranı %41,2 iken, bugün seçim olsa DEM Parti’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı %44,9’a yükseldi. Aynı dönemde AKP’nin oyu %25,4’ten %19,5’e düştü.
Araştırmanın genel sonucu, halkın hem ekonomik darboğazdan hem de çözüm süreciyle ilgili belirsizliklerden rahatsız olduğunu ve demokratik, şeffaf bir çözüm için TBMM’nin öncülüğünü istediğini ortaya koydu.