DİYARBAKIR HABER - Dicle Elektrik, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kuraklıkla mücadele tedbirlerine rağmen bölgedeki bilinçsiz sulamanın enerji şebekesi üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu duyurdu. Şirket, özellikle mısır gibi yoğun su tüketen ürünlerin ikinci ekim olarak tercih edilmesinin enerji arz güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.
Şanlıurfa ve Mardin’deki bazı çiftçilerin mısır ekmeye devam ettiğini açıklayan yetkililer, bu durumun hem yer altı su kaynaklarını kuruttuğunu hem de enerji kesintilerini artırabileceği uyarısında bulundu. Dicle Elektrik, yasa dışı sulama yapan ve elektrik bedeli ödemeyen kullanıcıların bağlantılarının kesileceğini de duyurdu.
Prof. Dr. Öztürkmen: “Kuraklık, hem sulu hem kuru tarımı vuruyor”
Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen de, 2024-2025 döneminde yağışlarda yüzde 60’a varan düşüş yaşandığını belirterek bu kuraklık koşullarının sadece kuru tarım yapılan alanları değil, sulu tarım yapılan bölgeleri de etkilediğini söyledi.
“Atatürk Barajı ve yer altı su kaynaklarında seviye ciddi şekilde düştü. Mercimek ve arpa gibi ürünler tarlada sürülmek zorunda kaldı, hasat bile yapılamadı” diyen Öztürkmen, GAP bölgesi için ekim nöbeti sistemlerinin güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
Sürdürülebilirlik için modern sulama ve doğaya dönüş şart
Prof. Dr. Öztürkmen, su krizine karşı sadece tarımsal değil, ekolojik tedbirlerin de alınması gerektiğini belirterek, “Ağaçlandırma çalışmaları ve orman alanlarının korunması, su döngüsünü destekleyerek bütçemizi artırabilir. Ayrıca modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, suyu daha verimli kullanmamızı sağlar” dedi.
Dicle Elektrik ise, 2013 yılından bu yana yalnızca Şanlıurfa’ya 14 milyar TL yatırım yapıldığını, bu tutarın 2025 sonu itibarıyla 17 milyar TL’ye ulaşacağını açıkladı. Şirket, bu altyapının korunması için çiftçilerin tarımsal üretim planlamasına uygun davranmasının hayati olduğunu vurguladı.