Diyarbakır’da veliler yol kapattı: Çocuklarımız ölümle burun buruna!
Diyarbakır’da veliler yol kapattı: Çocuklarımız ölümle burun buruna!
İçeriği Görüntüle

DİYARBAKIR HABER - Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesinde yüzlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktarılan el dokuması halıcılık geleneği, bugün hâlâ yaşlı kadınların maharetli ellerinde yaşamını sürdürüyor. Bölgeye özgü doğal kök boyalarla renklendirilen ve kadim motiflerle bezlenen halılar, hem kültürel hafızanın canlı bir parçası hem de yöre halkı için önemli bir geçim kapısı olmaya devam ediyor.

Karacadağ’ın serin ve yüksek yaylalarında yaşayan kadınlar, çoğu zaman annelerinden, anneannelerinden öğrendikleri teknikleri hiç bozmadan sürdürüyor. Tezgâhların başında günlerce, bazen aylarca süren titiz bir uğraşın sonunda ortaya çıkan halılar, sadece bir eşya değil; sabrın, emeğin ve geleneğin somut birer izi niteliğinde.

K A R A C A D A Ğ1

Yörede dokunan halılar, sıcak tonları ve karakteristik geometrik motifleriyle dikkat çekiyor. Her bir desen, bölgenin kültürel hikâyesini yansıtırken; her bir ilmek, Karacadağlı kadınların emekle ördüğü yaşamın sessiz bir anlatıcısına dönüşüyor.

Muhabir: MUHAMMED ENES ÖZGÜLTEKİN