Adana Feke'de Korkutan Deprem: Naci Görür “Saimbeyli Fayı Tehlikeli” Diye Uyardı!
Adana’nın Feke ilçesinde sabah saatlerinde meydana gelen 4 büyüklüğündeki deprem, bölgede kısa süreli paniğe yol açtı. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, merkez üssü Akoluk Mahallesi olan deprem yerin yaklaşık 6 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Deprem, Feke başta olmak üzere Saimbeyli, Tufanbeyli ve Kozan çevrelerinde de hissedildi. Şu ana kadar can ya da mal kaybı bildirilmedi.
Naci Görür: “Saimbeyli Fayı Hâlâ Stres Altında”
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada dikkat çeken uyarılarda bulundu. Görür, depremin sol yönlü yanal Saimbeyli Fay Zonu üzerinde meydana geldiğini belirterek, bölgenin halen enerji biriktirdiğini ifade etti.
“Akoluk-Feke/Adana’da 4 büyüklüğünde sığ bir deprem oldu. Bu deprem, Saimbeyli Fay Zonu içerisinde gelişti. Söz konusu zon, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından ciddi biçimde stresle yüklenmiş durumda. Bölgedeki hareketlilik dikkatle izlenmeli.”
Görür’ün açıklaması, bölgedeki sismik riskin hâlen yüksek olduğunu bir kez daha gündeme getirdi.
Uzmanlardan Yeni Deprem Uyarısı
Deprem uzmanları, Saimbeyli ve çevresindeki fay hatlarının aktif olduğuna dikkat çekerek, küçük ölçekli sarsıntıların bölgede enerji boşalmasının göstergesi olabileceğini, ancak daha büyük depremlerin de ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti.
Uzmanlar ayrıca, bölgedeki yapı stoğunun eski olması nedeniyle vatandaşların özellikle hasarlı ve dayanıksız binalardan uzak durmaları gerektiğini vurguladı.
Vatandaşlara Uyarı: “Tedbiri Elden Bırakmayın”
AFAD ve yerel yönetimler, vatandaşlara deprem çantası hazırlamaları, acil durum planlarını gözden geçirmeleri ve özellikle artçı sarsıntılar karşısında panik yapmamaları yönünde uyarılarda bulundu.
Feke ve çevre ilçelerde ekipler, olası hasar tespit çalışmaları için sahada incelemelere başladı.
Bölge Halkı Endişeli
Depremin ardından bazı vatandaşlar evlerinden dışarı çıkarak güvenli alanlarda bekledi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, depremin kısa ama sert hissedildiği ve vatandaşların tedirgin olduğu görüldü.