ABD Başkanı Donald Trump"ın DACA programının iptali için tanıdığı altı aylık süre bugün doldu.
DACA programının son bulmasıyla hem Trump"ı hem de ABD kongresini protesto eden yüzlerce genç göçmen, Los Angeles Belediye Binası önünde gösteri düzenledi.
Gösteri, “Adalet Olmadan Barış Olmaz” sloganıyla başladı. Gösteride konuşan Kaliforniya Hayalci Ağı Organizasyonu'nun üyesi ve DACA"dan faydalanan Melody B. “Burada annemin ve anneannemin haberi olmadan bulunuyorum ama onları - orijinal hayalcileri - ailelerimizi temsil ediyorum” dedi.
ABD"ye 6 aylıkken getirilen, şu anda 18 yaşında olan ve politik bilimler okuyan, DACA"dan faydalanan Itayu T. ise “Bugün burada Başkan Trump"ı hayalciler yasasını desteklemeye çağırıyoruz. Bizler herhangi bir partinin veya politik ajandanın destekçisi değil insan haklarına sahip insanlarız” diye konuştu.
Peru doğumlu, DACA"dan faydalanan Ana da, “ABD"ye 4 yaşında geldim ve o zamandan beri buraya evim diyorum. 2017 Eylül ayında DACA iptal edildiğinde her şeyin yıkıldığını düşündüm. Sonra bir umut kendini gösterdi. Onlarca politikacı DACA"yı temelli yasallaştıracaklarını söyledi. Aylar oldu yasa nerede? Hiçbir şey yapmadan ayların geçmesine nasıl izin verdiniz, ailelerinizin yüzüne nasıl bakıyorsunuz? Yüz binlerimiz çözüm bekliyor” şeklinde konuştu.
Undocu-Media"nın kurucusu Justino Mora ise yaptığı konuşmada, “Ben dokümansız, korkmayan ve bu konuda özür dilemeyen biriyim. Bu şimdi söylememin nedeni yöneticiler bize bir vade biçtiler. Bunun bizi korkutmasını beklediler, geri çekilmemizi istediler. Ama bugün biz hayır diyoruz. Bugün savaşmaya devam edeceğiz. Bugün sadece bir başlangıç” diye seslendi.
Konuşmaların ardından aktivist, söz yazarı ve şarkıcı Andres, göçmenlik üzerine şarkılardan oluşan kısa bir konser verdi. Ardından grup belediye binasının çevresinde sloganlar eşliğinde yürüdü.
ABD Başkanı Donald Trump"ın, DACA programını durdurmasının ardından kongrenin yeni yasa çıkartması için süre bugün doluyor. Her ne kadar mahkeme kararları ile DACA programında olanların statüleri şimdilik korunsa da programa yeni başvuru artık kabul edilmiyor. İHA
Editör: Haber Merkezi