DİYARBAKIR HABER - 2024’te çoğu 5 yaş altı yaklaşık 95 bin çocuk kızamık nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya genelinde vakalar artarken DSÖ, ülkeleri aşılama programlarını güçlendirmeye çağırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2000-2024 dönemine ilişkin raporuna göre, kızamığa bağlı ölümler yüzde 88 azalarak yaklaşık 59 milyon kişinin hayatı aşı sayesinde kurtarıldı. 2024 yılında ise çoğu 5 yaş altı olmak üzere yaklaşık 95 bin kişi kızamık nedeniyle yaşamını yitirdi. DSÖ, tamamen önlenebilir bir hastalık nedeniyle bu kadar can kaybının kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Diyarbakır’da bir ilk: Prostat kanserinde erken teşhis dönemi başladı
Diyarbakır’da bir ilk: Prostat kanserinde erken teşhis dönemi başladı
İçeriği Görüntüle

Nefes'ten Mehmet Efe Altay'ın haberine göre, ölümler azalırken, dünya genelinde vakalar pandemi öncesi seviyeleri aşarak 11 milyona ulaştı. Doğu Akdeniz, Avrupa ve Güneydoğu Asya’da vakalar sırasıyla yüzde 86, 47 ve 42 artış gösterdi. Afrika’da ise bağışıklama oranlarının yükselmesiyle hem vakalarda hem de ölümlerde belirgin düşüş kaydedildi.

Daha büyük salgınlara yol açabilir

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, kızamığın “dünyanın en bulaşıcı virüsü” olduğunu hatırlatarak, aşılamadaki her boşluğun salgınlara kapı araladığını söyledi. Ancak aşılama oranları kritik eşiklerin altında kalmaya devam ediyor; 2024’te çocukların sadece yüzde 84’ü ilk doz, yüzde 76’sı ise ikinci dozu aldı. Geçen yıl 30 milyondan fazla çocuk yeterince korunamadı ve 59 ülkede büyük veya kesintiye yol açan salgınlar bildirildi. DSÖ, rutin aşılama programlarının güçlendirilmesini, hızlı salgın müdahale kapasitesinin artırılmasını ve geniş kapsamlı kampanyalar düzenlenmesini öneriyor. Uzmanlar, finansman sağlanmadığı takdirde kızamığın önümüzdeki yıllarda daha büyük salgınlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ