özDİYARBAKIR - Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), mahkeme kararıyla haklı bulunan öğretmen adaylarının yaşadığı mülakat mağduriyetine, yeniden mülakata çağırarak çözüm buldu. Ek atama bekleyen bin 611 öğretmen arasında yalnızca 9’u yeniden mülakata alınacak. Eğitimci Özgür Bozdoğan, “Soruna neden olan mülakatı ortadan kaldırmak gerekiyor” diyerek bu adımı eleştirdi.

2023 yılında mülakat sonucu atanamayan bin 611 öğretmen, yargıya başvurdu. Mahkemeler, mülakatların objektif kriterlere dayanmadığı ve puanların hukuka aykırı biçimde verildiği gerekçesiyle öğretmenleri haklı buldu. Ancak Bakanlık, söz konusu mağduriyetin giderilmesi için sadece 9 öğretmeni yeniden mülakata çağırdı.

“Soruna neden olan mülakatı ortadan kaldırmak gerekiyor”

Bu gelişmeyi değerlendiren Eğitim Sen Genel Sekreteri Özgür Bozdoğan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Mülakat mağdurlarının sorunu çözüldü algısı yaratılmaya çalışılıyor. Oysa sorunun çözümü; bin 611 mülakat mağduruna dönük ek atama yapmaktır.”

Kararın arkasında kamuoyunda oluşan baskı olduğunu belirten Bozdoğan, “Bu karar, mülakatla ilgili sorunların bu kadar çok tartışılması sonucu alınmış bir MEB manevrasıdır” dedi. Cumhuriyet'in haberine göre, bakanlığın 2024 KPSS’ye yönelik olarak duyurduğu “mülakat komisyonlarını alan temelli oluşturma” kararını da eleştiren Bozdoğan, bunun önceki süreçlerde yapılan eşitsizlikleri dolaylı yoldan kabul anlamına geldiğini ifade etti.

Sürecin belirsizliğine de dikkat çeken Bozdoğan şöyle devam etti:

DGS başvuruları başladı
DGS başvuruları başladı
İçeriği Görüntüle

“Bu arkadaşlar atanırsa, geçen yıl aynı branştan atanan öğretmenler ne olacak? Bakanlığın yeniden mülakata çağırma kararı iyi düşünülmeden alınmış bir karar. Mülakatın yarattığı mağduriyetin çözümü yeniden mülakatla sağlanamaz. Soruna neden olan mülakatı ortadan kaldırmak gerekiyor. Mülakatın eşitsizlik yaratması kaçınılmaz bir durum.”

Kaynak: Haber Merkezi