özDİYARBAKIR - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, kamu hastanelerinde yaşanan randevu ve sağlık sistemi krizine ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde “Sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan ağır eşitsizlik, yurttaşların sağlık hakkını açıkça ihlal ediyor. Kamu hastanelerinde randevu bulamayan yurttaşlar, özel hastanelere yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor” dedi.
Çelenk, yurttaşların kamu hastanelerinden randevu alamamasını ve sağlık sisteminde yaşanan krizi Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’de MHRS ve 182 üzerinden talep edilen randevuların günler, hatta haftalar sonrasına verildiğini belirten Çelenk, derin yoksulluk koşullarında yaşam mücadelesi veren yurttaşların, sağlık hizmetlerine erişime maddi gücünün olmadığını belirtti.
"Yurttaşlar hastane önlerinde feveran ediyor"
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun birkaç ay önce sarf ettiği “Dünyanın en yaygın ve en iyi sağlık hizmetini veriyoruz” sözlerini hatırlatan Çelenk, “Yurttaşların hastane önlerindeki feveranı bu sözleri maalesef doğrulamıyor. Önceki gün tek başına hastaneye giden ileri yaştaki bir kadın hastanın, bir ay sonrasına verilen randevu nedeniyle adeta olduğu yere yığılarak, ‘Ben nasıl dayanacağım. Ben ister miyim böyle olmayı? sözleriyle isyan etmesi de bu gerçeği yeniden gözler önüne serdi” dedi.
Soru önergesinde “Şikayetvar” adlı platformuna randevu hakkında yazılan şikayetlerden bazılarına da yer veren Çelenk, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu soru önergesinde şu soruları yöneltti:
- Türkiye genelinde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve 182 üzerinden günler ve haftalar sonrasına randevu verilmesinin temel nedeni nedir? Bakanlığınızın bu soruna ilişkin tespitleri ve çözüm önerileri nelerdir?
- 2025 yılının ilk üç ayında randevu bulamadığı için "talep oluştur" seçeneğini kullanan yurttaş sayısı kaçtır? Talep oluşturan yurttaşlardan kaçı daha sonra randevu alabilmiştir?
- Bazı branşlarda ve hastanelerde yalnızca aylar sonrasına randevu ve tetkik verildiği görülmektedir. Bu sorunun en yoğun yaşandığı iller ve branşlar hangileridir? Bakanlığınız bu konuda herhangi bir veri toplama çalışması yürütmekte midir?
- Sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan bu kriz dikkate alındığında, devlet hastanelerinde randevu ve tetkik hizmetlerindeki bekleme sürelerini azaltmak için hangi somut adımlar atılması planlanmaktadır?
- Hekim göçünün önüne geçebilmek ve kamu sağlık hizmetlerindeki hekim açığını giderebilmek için Bakanlığınızca 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe konulan veya planlanan herhangi bir teşvik, iyileştirme ya da koruma programı bulunmakta mıdır?
- Bakanlığınıza son bir yıl içerisinde randevu alamamaya ilişkin kaç şikayet ulaşmıştır? Bu şikayetlerin il ve branş bazında dağılımı nedir? Şikayetlerin giderilmesine yönelik olarak Bakanlığınızca yürütülen çalışmalar nelerdir?