DİYARBAKIR HABER - Diyarbekir’in kültürüne, tarihine ve sosyal yaşamına gönül vermiş bir grup hemşehrinin kurduğu Diyarbakır Velime Grubu (DİVEG), dokuzuncu yemekli ve beş saat süren toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi.
Toplantının modaratörlüğünü Dr. Necdet Ilıksu yaptı.
Toplantının onur konuğu, Diyarbakır’da uzun yıllar hekimlik yapan ve “yaşayan efsane” olarak anılan Dr. Akif Taşçıoğlu oldu.
Yoğun katılım ve anlamlı buluşma
Toplantıya DİVEG Başkanı Ecz. İrfan Rıza Yazıoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Necdet Ilıksu, Bedri Yorulmaz, Haldun Özbak’ın yanı sıra, Diyarbakır ve farklı şehirlerden çok sayıda üye katıldı. Katılımcılar arasında Bedri Ayseli, Prof. Dr. Muhammed Tekin, Prof. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Bedri Mermutlu, Prof. Dr. Hakan Hakeri, Prof. Dr. Recep Işık, İbrahim Keresteci, Av. Mustafa Güran, Av. Haluk Atalan, Dr. Zeki Mennan, Ecz. Abdülkadir Nur Gördük, Dr. Abdülkadir Ükisten, Av. Bülent Güldamlası, Mehmet Garan, Selahattin Eşsizoğlu, Av. Fesih Delidere, Araştırmacı-Yazar Şefik Korkusuz, Dr. Necmi Sınanmış, Av. Cafer Tanrıkulu, Ecz. Sidar Yavuz, Haşmet Gökdere, Kimyager Hüseyin Işık, Av. Orhun Önen, Av. Salih Arıcan, Veteriner Hekim Abdülkadir Ekin, Ataman Aydın, Müh. Edip Kanpak, Şefik Akan ve Fatih Güran da yer aldı.
Toplantıya ayrıca konuk olarak Dr. Akif Taşçıoğlu, Selçuk Atalan, Doç. Fatih Keresteci, Ümit Atalay, Turan Özcan, Süleyman Uğur Özcan, Ecz. Hamza Toprak ve Prof. Dr. Orhan Görgülü katılım sağladı.
Toplantının başında, kısa bir süre önce vefat eden değerli hemşehrimiz Şahabettin Aykut'un ruhu için Fatiha okunarak, hatırası yâd edildi.

DİVEG’in kuruluşu ve çalışmaları
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan İrfan Rıza Yazıoğlu, 18 Mart 2023 tarihinde İstanbul’da beş arkadaş tarafından kurulan DİVEG’in bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Yazıcıoğlu, “Grubumuza yoğun bir katılım isteği var, ancak biz bu oluşumun samimiyetini ve verimliliğini koruyabilmek için seçici davranıyoruz. Amacımız, Diyarbakır için nitelikli ve sürdürülebilir çalışmalar yapmaktır” dedi.
Başkan Yazıcıoğlu, geçmiş toplantılarda DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe, İş İnsanı Yasin Ekinci ve Türkiye Yatırım ve Kalkınma Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop gibi isimleri ağırladıklarını belirtti.
Ayrıca üyelerden Berat Beran’ın hayat hikâyesi, Prof. Dr. Recep Işık’ın Dicle Üniversitesi’nin kuruluş öyküsü, Şefik Korkusuz’un eski Diyarbakır yaşamına dair anlatıları büyük ilgi görmüştü.
İbrahim Keresteci tarafından düzenlenen Paçacı Hasan toplantısında Bedri Mermutlu, Üstad Sezai Karakoç ile birlikte yaşadığı anılarını dile getirmesi katılımcılar tarafından zevkle dinlenmişti.
Toplantılarda ayrıca torun Celal Güzelses’in katkılarıyla Tuncay Kemertaş ve Emre Sınanmış’ın katıldığı mini bir konser düzenlenmişti.
DİVEG’den sosyal sorumluluk ve kültür projeleri
Yazıcıoğlu, grubun son dönemde gerçekleştirdiği önemli faaliyetleri de paylaştı:

1. Turistik Diyarbakır Ekspresi projesi:
DİVEG’in önerisiyle başlatılan proje, TCDD ve DTSO iş birliğiyle hayata geçirildi. “Turistik Diyarbakır Ekspresi”, Time Dergisi tarafından “Dünyada görülmesi gereken ilk 50 yer” arasında gösterildi.
Bu proje, Diyarbakır’ın turizm potansiyelini dünyaya tanıtan en başarılı girişimlerden biri oldu.
2. Sosyal medya çalışmaları:
DİVEG’in Instagram hesabı @diveg2121, 67 takipçiden 2.830 kişiye ulaştı. Hesap, Diyarbakır kültürü ve tarihine dair paylaşımlarıyla yoğun ilgi görüyor.
3. Eğitime destek projesi:
2024 yılında Eğil Kaymakamlığı’nın yürüttüğü “Bir Oda Bin Umut” projesine grup tarafından 50.000 TL, üye Berat Beran tarafından 40.000 TL destek sağlandı. Toplamda 11 öğrenciye çalışma odası kazandırıldı.
Bu katkı nedeniyle Kaymakam Volkan Hülür tarafından DİVEG’e Teşekkür Belgesi verildi.
4. Kitap Bağışları:
Eğil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 1.300 kitap bağışlandı.
Kayapınar Sait Paşa Ortaokulu kütüphanesi için 2.285 kitap gönderildi.
“Ortak Paydamız Diyarbakır”
Toplantının onur konuğu Dr. Akif Taşçıoğlu, Diyarbakır’da uzun yıllar sürdürdüğü sağlık hizmetlerinden ve şehre olan gönül bağından bahsetti. “Diyarbakır benim meslek hayatımda sadece bir şehir değil, önemli bir okuldu. Bu davete katılmak benim için büyük bir mutluluk,” dedi.
Ekonomist Fatih Keresteci, dünya ekonomisindeki gelişmeleri ve Türkiye’ye yansımalarını değerlendirdi.
Sanatçı Bedri Ayseli, mini bir konserle salona duygu dolu anlar yaşatırken, Kudümzen Ümit Atalay müzik yaşamından kesitler paylaştı.
Şair Ecz. Abdülkadir Nur Gördük, kendi şiirlerinden seçkiler okuyarak salonda duygusal anlar yaşattı.
Süleyman Uğur Özcan ise kemençesiyle Diyarbakır türkülerini seslendirdi.Dr Zeki Mennan ve araştırmacı yazar Şefik Korkusuz’un şiirleri ve Selçuk Atalan’ın Türk sanat müziği şarkısı ile salonda güzel anlar yaşandı.
Toplantı sonunda katılımcılara Eğitimci-Yazar Sedat Büyükpamukçu’nun “Zamanın Tanıklığında Diyarbakır” adlı kitabı hediye edildi.
Etkinlik, çekilen toplu fotoğrafla son buldu. Üyeler, bir sonraki buluşmada yeniden bir araya gelmek üzere söz birliği ettiler.





