özDİYARBAKIR - Diyarbakır Oto Galericiler Sitesi esnafı, kent merkezindeki galericiler ile ayaküstü ek gelir olarak oto alım-satımı yapanlardan dolayı iş yapamaz duruma geldiklerini kaydederken ceza-vergi sisteminde yaşanan gecikmelerin mağduriyetlere neden olduğunu ifade etti.
Enflasyon başta olmak üzere ekonomideki belirsizliklerden dolayı 2'nci el oto piyasasında durgunluk yaşandığını belirten galericiler, oto alım-satımında devir işlemleri yapılmasına rağmen yeni vergi ve cezaların eski muhataplar adına işlendiğini dile getirdi.
Söz konusu problemin Trafik Daire Başkanlığı ile maliye arasındaki koordinasyondan kaynaklı olduğunu öne süren galericiler, oluşan mağduriyetlerin önüne geçilmesi için ilgili kurumların vergi güncellemesi alanında gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini belirtirken korsan galericilik yapanlara müdahale edilmemesine de tepki gösterdi.
"Piyasada güvensizlik ortamı hâkim!"
Merkez Bağlar ilçesinde yer alan Diyarbakır Oto Galericiler Sitesindeki esnaflardan Cevdet Ertem, 2'nci el oto piyasasındaki durumu değerlendirerek, "Şu an 2'nci el araç piyasası durgun. Öyle ki adeta yaprak kıpırdamıyor. Faiz yüksek, döviz kararsız, altın yükselmiş yani bir güvensizlik ortamı hâkim. Araba mı? Döviz mi? Altın mı? helal-haram bilmeyen faize mi yatırayım? Vatandaş ne yapacağını bilmiyor." dedi.
Çözümün ekonomideki istikrar olduğunu belirten Ertem, "Piyasada güven ortamı olur, altın yerinde durur, faizler yok olursa piyasa düzelir. Ayrıca çalışan araçlarda iş güveni yok. Mesela bir trafik sigortası 24 bin TL olmuş. Ayda 2 bin TL trafik sigortası verecek, nasıl kazanacak. Parayı eve mi sigortaya mı kiraya mı versin?" ifadelerini kullandı.
"Galerici olmayan bizden daha çok araba satıyor"
Vergi-ceza uygulamasında oluşan mağduriyetleri aktaran Ertem, korsan galericilik sistemine de değinerek şunları söyledi:
"Aracım İstanbul'da HGS'den geçiyor, geliyor, borç gözükmüyor. Aradan yıllar geçiyor, HGS borcu gözüküyor. Sorduğumuzda 'sisteme bakalım, silelim' deniliyor. Bir bakıyoruz icralık olmuş. Ne borç varsa anlık gelsin, ödeyelim."
Ertem, "Biz galericilerin sıkıntısı belge sorunudur. İlk belgeyi ben aldım, sonrasında herkese belgeler verildi ve önü alınamadı. Şu an milletten çok galeri var, nasıl iş yapacağız? Belgesi olmayanlara 3'ten fazlasına ceza var dediler ama 3 değil, 300 tane araç satan var. Bu işi aracı olan, ayakta yapan var, tüm mesleklerin yanında bu işi ek olarak yapan var. Bizler bu işin erbabıyız, evraklarımız hazır, eksiğimiz yok. Adamın bir belgesi yok, ek iş olarak yapıyor. Sözde Ticaret Bakanlığına bağlıdır, noterler anlık görüyor denildi ama bir şey gördüğümüz yok. Galerici olmayan bizden daha çok araba satıyor. Ondan dolayı sektör olarak çok durgun bir süreci yaşıyoruz. Kara kara düşünüyoruz. Önerimiz, 3'ten fazla araç satışı denildiyse bunun üzerinde durulsun." şeklinde konuştu.
"Noterden satışını yaptığım araç radara giriyor, cezayı biz ödüyoruz"
Araç devir işlemlerini yapmalarına rağmen kendilerine ait olmayan ceza ve vergileri zaman zaman ödemek zorunda kaldıklarını ifade eden Mahsun Tekdal, "Notere gidip satış yapıyoruz. Satıştan 1-2 ay sonra bize veya alıcıya daha önceki sahibinden kalma ceza geliyor. Böyle bir şey olamaz. Devletin buna acil bir çözüm bulması gerekir. Neden senin cezanı ben vereyim? Geçen ay en az 3 ceza ödedim. Noterden satışını yaptığım araç yolda ceza yiyor, radara giriyor, ışıktan geçiyor, fark etmez; 10-15 gün sonra o ceza bize geliyor. Karşı tarafı aradığımızda 'beni bağlamaz' diyor." diye belirtti.