Türkiye bugünden itibaren etkisini gösterecek kar yağışını beklerken fırtınalı ve şiddetli yağışlı bir güne uyandı. Hava tahminlerindeki değişimi, kar yağışlarını önceden bilerek dikkat çeken açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Orhan Şen açıkladı.Meteoroloji Genel Müdürlüğü olumsuz havanın etkisini çok sayıda il için verdiği sarı kodlu uyarı listesi ile ortaya koyarken uzun süre etkili olacak yağışın nedeni ortaya çıktı.
KAR YAĞIŞINI BİLEN İSİM TÜM TAHMİNLERİ DEĞİŞTİREN OLAYI AÇIKLADI
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, üst atmosfer seviyelerinde sıcaklıkların halen yüksek seyretmesi nedeniyle İstanbul ve birçok il için açıkladığı kar yağışı beklentisini değiştirdi. Şen, İstanbul’da kar yağışı olasılığının zayıfladığını söyledi.
Prof. Dr. Orhan Şen de 27 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Marmara ve Anadolu’nun birçok kentinde kar yağışının yeniden görülebileceğini ifade etmiş, hafta sonu itibarıyla kuzeyden gelecek hava sistemlerinin kar ihtimalini artırabileceğini belirtmişti. Şen, pazar ve pazartesi günleri Trakya’da kar yağışının daha yoğun beklendiğini, özellikle Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın yüksek kesimlerinde kar görülebileceğini aktardı. İstanbul için ise kar yağışının sınırda kalacağını belirterek, etkili bir kar beklentisi olmadığını vurguladı.
Sosyal medya paylaşımlarında, pazartesi ve salı günleri İstanbul’da kar yağışı ihtimalinin çok düşük olduğunu ifade eden Şen, bunun temel nedeninin üst atmosferde sıcaklıkların yüksek seyretmesi ve Akdeniz üzerinden gelen lodos olduğunu belirtti. Hafta sonu sıcaklıkların 8 dereceye kadar gerilemesinin beklendiğini aktaran Şen, tahminlerin cumartesi günü yeniden değerlendirileceğini kaydetti.
METEOROLOJİ ÖYLE BİR HARİTA PAYLAŞTI Kİ...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre yurt genelinde hava çok bulutlu ve aralıklı yağışlı olacak. Yağışlar çoğunlukla yağmur ve sağanak, Kıyı Ege ile Akdeniz kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak, Doğu Anadolu ve bazı iç kesimlerde ise karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek.
Kıyı Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu’nun batısı ile bazı illerde yağışların yer yer kuvvetli olması beklenirken, doğu bölgelerde buzlanma, don ve yüksek kesimlerde çığ tehlikesi bulunuyor.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, rüzgarın ise bazı bölgelerde kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi öngörülüyor.
Olumsuz hava koşullarının etkisi altında kalacak 58 ile sarı kodlu uyarı veren Meteoroloji, paylaştığı harita ile vatandaşları uyardı.
İşte o harita, iller ve uyarılar:
Uyarı Türü İller
Kar ve Yağmur Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş
Kar Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Tunceli, Batman
Yağmur Gaziantep, Hatay, Mersin, Şanlıurfa, Osmaniye
Rüzgar ve Yıldırım Antalya, Burdur, Denizli, Isparta
Yıldırım / Fırtına Balıkesir, Aydın, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kırklareli, Manisa, Muğla
Kuvvetli Rüzgar (Grup 1) Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Artvin, Bolu, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Giresun, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya
Kuvvetli Rüzgar (Grup 2) Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Karabük, Düzce
KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, Kıyı Ege, Orta ve Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Çanakkale, Manisa, Kırşehir, Aksaray, Tunceli ve Bingöl çevreleri, Balıkesir'in batı ilçeleri, Antalya'nın doğusunda kuvvetli olması beklendiğinden (Ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı, kar örtüsüne sahip düşük rakımlı yerlerde yağışla birlikte kar erimesi, çığ riski ile yağmur yağan yerlerde sel, su baskını vb.)yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.