DİYARBAKIR HABER - DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, çözüm süreci komisyonundan beklentileri arasında İmralı’da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan ile görüşülmesi ve yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.
Hatimoğulları, Komisyon'dan beklentileriyle ilgili açıklama yaptı.
Halk TV’ye konuk olan Hatimoğulları, öncelikli beklentinin “baş müzakereci” olarak Abdullah Öcalan'ın Komisyon'la görüşmesi olduğunu söyledi. 'Yasaların hayata geçmesini sağlayacak teknik hazırlıklar yapılmalı'. Çalışmaların zamana yayılmaması gerektiğini belirten Hatimoğulları, toplumun beklentisinin net olduğunu vurguladı.
“Komisyonun yasa yapma yetkisi yok ama…”
Hatimoğulları, komisyonun bir ihtisas komisyonu olmadığını ama yasa taslakları geliştirme sorumluluğu taşıdığını belirtterek, “Bu komisyonun yasa yapma yetkisi yok ama bu komisyonun şu yetkisi var: Mevcut olan bu sürecin ilerletilmesi için toplumun beklentisi olan yasaların çıkarılmasını, bu yasal düzenlemelerin hızla yapılmasıyla ilgili önerileri geliştirmesi.”
1 Ekim’den itibaren Meclis’in açılacağını hatırlatan Hatimoğulları, ilgili ihtisas komisyonlarının hızlıca çalışmalara başlaması gerektiğini söyledi
“Sayın Öcalan'la bir an önce görüşme sağlaması
Tülay Hatimoğulları, süreçte en büyük beklentinin Öcalan’la görüşme olduğunu söyledi:
“Bizim bu komisyondan tabii ki toplumun da en önemli beklentisi, başta Kürt halkı olmak üzere en önemli beklenti komisyonun Sayın Öcalan'la bir an önce görüşme sağlaması. Bu çok önemli olacak"
Hatimoğulları, Öcalan'ın 'Baş müzakereci' olarak ilan edildiğini söyledi ve “Dünya deneyimlerinde, çatışma ve çözüm süreçlerinde tarafın, bir tarafın muhatabı olan, baş müzakereci olarak ilan edilmiş bir insanla zaten görüşülmesi, bu sürecin hızlanması bakımından, hızla ilerletilmesi bakımından öemli" diye ekledi
“Silah bırakan nereye gidecek, ne yapacak?”
DEM Parti Eş Genel Başkanı, Öcalan’ın 27 Şubat’tsa PKK'ye fesih çağrısı yapmasının ardından örgütün buna uyduğunu belirterek sürecin devamı için yasal zemine ihtiyaç olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
“Soyut kalsın istemem. Bu süreç derken neyi kastediyoruz? Hangi sürecin hızlanması? onu da belki adını çok net olarak ifade etmek gerekir. O da şu: Biliyorsunuz Sayın Öcalan'ın 27 Şubat'ta bir çağrısı olmuştu. Barış ve Demokratik Toplum çağrısı. Bu çağrının akabinde örgütü PKK kendini fesheden bir kongre gerçekleştirdi. Kkomisyon hangi yasal çalışmaları düzenlemeli? Aslında bu da buna tekabül eder. Mesela infaz yasası. Mesela terörle mücadele yasası. 2 Haziran'daki düzenleme beklentileri karşılamadı infaz düzenlemesi. Mesela işte silah bırakanlar için bir özel yasanın çıkması. Hani silah bırakan nereye gidecek, ne yapacak? Üç beş insandan bahsetmiyoruz. Binlerce insan var. Ve buradaki bir demokratik entegrasyon nasıl gerçekleşecek? Bütün bunlarla ilgili çok ciddi yasal düzenlemelere elbette ihtiyaç var."