DİYARBAKIR HABER- Diyarbakır’da faaliyet gösteren ve geniş üye kitlesiyle dikkat çeken Bingöl Yamaç Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği (Musyan-Der), kuruluşundan bu yana yürüttüğü sosyal, kültürel ve eğitim odaklı projelerle kentte önemli bir dayanışma örneği sergiliyor. 2017 yılında kurulan dernek, yalnızca Yamaç köyünden gelen hemşerilerini değil, Diyarbakır’daki tüm toplumsal kesimleri kapsayan faaliyetleriyle adından söz ettiriyor.
Musyan-Der Başkanı Şaban Elhakan ve Başkan Yardımcısı Resul Börü, derneğin kuruluş hikâyesini, bugüne kadar hayata geçirilen çalışmaları, yeni projeleri ve geleceğe dair hedeflerini anlattı. Samimi bir sohbet havasında geçen röportajda; derneğin siyasetle ilişkisi, güçlü dayanışma kültürü ve Diyarbakır’daki toplumsal yapıya kattıkları üzerine dikkat çekici açıklamalar geldi.
Röportajın detayı;
Sayın Elhakan, Musyan-Der’in kuruluş hikâyesini bizimle paylaşır mısınız?
“Biz derneğimizi 2017 yılında kurduk. Amacımız köylülerimizi bir araya getirmek, birlikteliğimizin gücünü göstermekti. Diyarbakır’da çok sayıda köylümüz var; merkezde yaklaşık 19 bin 200 Yamaçlı, Bingöl’de 6-7 bin, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Bursa gibi şehirlerde de derneklerimiz mevcut. Ancak çoğunluğumuz Diyarbakır’da olduğu için merkezimizi buraya kurduk”
Peki bugüne kadar hangi faaliyetlerde bulundunuz?
“Çok çeşitli çalışmalarımız oldu. Köylülerimize yönelik yardım organizasyonları, yemekler, tanışma toplantıları düzenledik. Öğrencilerimize ücretsiz eğitim desteği sağladık. Festival ve kültürel etkinliklerle çocuklarımıza köyümüzün yemeklerini, geleneklerini tanıttık. Ramazan ayında yardım kolileri dağıttık, maddi-manevi destek verdik. Tıp okuyan öğrencilerimize burs imkânı sağladık ve bu destekler hâlâ devam ediyor”
Derneğinizin siyasetle bir bağı var mı?
“Biz herhangi bir siyasi partiye bağlı değiliz. Ancak herkese kapımız açıktır. İnsanlarımız fikirlerinde özgürdür. Derneğimiz gönüllülük esasına dayalı bir yapıdır, tek önceliğimiz köylülerimizin ve ihtiyaç sahiplerinin menfaatidir”
Sayın Börü, siz de kısaca Musyan-Der’in toplumsal yapısını anlatır mısınız?
“Yamaç Köyü aslında yüzyıllar önce göç eden bir babadan doğan üç kardeşin çoğalarak oluşturduğu bir topluluk. Zamanla Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlere göç edildi. Bugün en yoğun nüfus Diyarbakır’da. Derneğimizin merkezi de bu nedenle burada”
Dernek olarak üzerinde durduğunuz projelerden bahseder misiniz?
“En önemli çalışmalarımızdan biri Yamaçlılar Yas Evi. Diyarbakır’da örnek teşkil eden bir yapıdır. Şimdi ise hem erkek hem kadınlara hizmet verecek, mutfak ve dernek merkezini de kapsayacak daha kapsamlı bir Yas Evi için çalışıyoruz. Üyelerimizin ve iş insanlarımızın katkılarıyla önümüzdeki aylarda inşaatına başlamayı hedefliyoruz”
Peki Musyan-Der’i diğer derneklerden ayıran temel fark nedir?
“Bizim farkımız akrabalık bağlarından doğan güçlü bir dayanışma kültürüne sahip olmamız. Yaklaşık 19 bin kişiyi aynı çatı altında topluyoruz. Bu gücü, bireysel çıkar için değil, toplumsal fayda için kullanıyoruz. Bizim tek hedefimiz akrabalarımızın, köylülerimizin menfaatine katkı sağlamak”
Son olarak üyelerinize ve Diyarbakırlılara mesajınız nedir?
Şaban Elhakan: Yamaçlı hemşerilerimizin derneğimize sahip çıkmasını istiyoruz. Bu dernek tamamen gönüllülük esasına dayalıdır. Maddi bir beklentimiz yok, ama birliktelik bizim en büyük gücümüzdür.
Resul Börü: Derneğimiz sadece Yamaçlılara değil, Diyarbakır’daki tüm dostlarımıza da açıktır. Katkı sunmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açık.