DİYARBAKIR HABER - CHP milletvekili Ümit Dikbayır'ın "Kürt halkı yoktur, kürt kökenli vardır" sözleri parti içinde tartışma yarattı. CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, Kürtlerin varlığının inkârının artık tarihte kaldığını dile getirdi. CHP Diyarbakır Kayapınar İlçe Başkanı Hamza Dengiz, "Mezopotamya'nın en kadim halklarından biri olan, on binlerce yıldır bu topraklarda varlığını sürdüren, kendine ait bir dili, köklü bir kültürü ve tarihsel hafızası olan bir halkın varlığını tartışmaya açmak ne bilimsel ne de demokratiktir. Açıklama yalnızca talihsiz değil, aynı zamanda milyonlarca insanın kimliğini hedef alan açık bir inkâr dilidir" dedi.

CHP milletvekili Ümit Dikbayır'ın "Türkiye'de Kürt halkı yoktur, Kürt kökenliler vardır" sözleri parti içinde tepkiyle karşılandı.

Sabah'ın haberine göre; CHP Diyarbakır Kayapınar İlçe Başkanı Hamza Dengiz, "Mezopotamya'nın en kadim halklarından biri olan, on binlerce yıldır bu topraklarda varlığını sürdüren, kendine ait bir dili, köklü bir kültürü ve tarihsel hafızası olan bir halkın varlığını tartışmaya açmak ne bilimsel ne de demokratiktir. Açıklama yalnızca talihsiz değil, aynı zamanda milyonlarca insanın kimliğini hedef alan açık bir inkâr dilidir. Bu inkâr dili ülkeye hiçbir zaman kazandırmadı; bundan sonra da kazandırmayacak" dedi.

DEM Parti MYK toplanıyor: Masada hangi başlıklar var?
DEM Parti MYK toplanıyor: Masada hangi başlıklar var?
İçeriği Görüntüle

CHP Diyarbakır İl Başkan Vekili Şaban Kocakaya, "CHP ana tüzüğü, programı, Kürtlere bakış açısı bellidir. Kürtler Ortadoğu'nun kadim halklarından biridir. Birilerinin söylemiyle ne var olurlar ne yok olurlar. Onlar her zaman var olmuştur. Bundan sonra da var olacaktır" ifadelerini kullandı.

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp de Dikbayır'a tepki göstererek söz konusu ifadelerin kamuoyunda ve özellikle bölgede eski endişeleri yeniden tetiklediğini söyledi.

Alp, Kürtlerin varlığının inkarının tarihte kaldığını söyleyerek; “Tarih ve toplum huzurunda ve bu kürsüden açıkça ifade ediyorum ki Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetin kurucu iradesiyle ve ikinci yüzyılında ülkede yaşayan tüm halkları kucaklayacak bir inanç ve anlayıştadır” dedi.

Muhabir: DİLEK AKİN