DİYARBAKIR HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, 16 ayda yürüttüğü çalışmalar sonucu 12 ilçede yıllardır su sorunu yaşayan 3 bin 452 hanelik 47 kırsal mahalleye ilk kez içme suyu ulaştırdı.
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kent merkezleri dışındaki kırsal yerleşimlerinin yıllardır süren içme suyu sorununu çözmeye dönük çalışmalarını sürdürüyor. DİSKİ’nin kırsal mahallelerdeki çalışmaları, İşletmeler 1 ve 2. Bölge Dairesi Başkanlıkları koordinasyonunda yürütülüyor. İçme suyu sorunu yaşayan yerleşimler, öncelikle çalışma takvimine alınarak projelendirme sürecine dahil ediliyor. İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanlığı; Çınar, Bismil, Silvan, Kulp, Hazro, Lice ve Kocaköy; İşletmeler 2. Bölge Dairesi Başkanlığı ise Ergani, Eğil, Hani, Dicle, Çermik ve Çüngüş ilçelerinden sorumlu olarak çalışmaları yürütüyor. DİSKİ ekipleri, Mayıs 2024 ile Eylül 2025 tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalar sonucu 47 kırsal mahallede yıllardır süren içme suyu sorununu çözdü. 12 ilçede yürütülen çalışmalarda toplam 53 bin metrelik yeni şebeke hatları döşendi ve 3 bin 452 hane ilk kez içme suyuna kavuştu.
29 mahalle suyla buluştu
16 ayda yürütülen çalışmalar kapsamında İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanlığı, bünyesindeki 7 ilçeye odaklanarak toplam 29 kırsal mahalleye ilk kez içme suyu götürdü. Bu kapsamda 30 bin 494 metre yeni içme suyu hattı döşendi ve bin 866 hane ilk kez temiz içme suyuna kavuştu.
Zorluklar engel olarak görülmedi
İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanlığı, en yoğun yatırımı kentin dağlık ve ulaşımı zor ilçelerinden olan Kulp’ta yaptı. Burada 11 mahalle için 18 bin 200 metre uzunluğunda hat döşendi ve 671 haneye içme suyu sağlandı. İşletmeler 1. Bölge Daire Başkanlığı, bölgedeki diğer çalışmaları ise Silvan, Çınar, Lice, Bismil, Kocaköy ve Hazro’da yürüttü. Silvan’da 3 mahallede 5 bin 350 metre uzunluğunda hat döşenerek 185 haneye içme suyu sağlanırken, Çınar’da 4 mahalleye 3 bin 500 metre hat ile 67 hane; Lice’de 7 mahallede 2 bin 650 metre içme suyu hattı ile 272 hane; Bismil’de 2 mahallede 300 metre hat ile 423 hane; Kocaköy’de bir mahallede 350 metre hat ile 86 hane; Hazro’da ise 144 metre hat ile 162 hane ilk kez içme suyuna kavuştu.
18 mahalleye su ulaştırıldı
İşletmeler 2. Bölge Dairesi Başkanlığı ise sorumluluk alanında bulunan 5 ilçede toplamda 18 yerleşim yerine içme suyu ulaştırdı. Bu kapsamda 22 bin 616 metre uzunluğunda yeni içme suyu hattı döşenerek bin 586 haneye ilk içme suyu verildi.
Eğil, Ergani, Hani ve Çermik
İşletmeler 2. Bölge Dairesi Başkanlığı en yoğun yatırımı Eğil, Ergani, Hani ve Çermik ilçelerinde gerçekleştirdi. Eğil’de 5 mahallede 8 bin 110 metre hat döşenerek 237 haneye içme suyu sağlanırken, Ergani’de 4 mahalleye 6 bin 186 metre hat ile 396 hane; Hani’de 4 mahalleye 3 bin 750 metre hat ile 488 hane; Dicle’de 3 mahalleye 2 bin 300 metre hat ile 17 hane; Çermik’te ise 3 mahalleye 2 bin 270 metre içme suyu hattı ile 448 haneye içme suyu ulaştırıldı.
‘İçme suyuna erişim en temel yaşam hakkıdır
Tamamlanan çalışmalara dair bilgi veren İşletmeler 1. Bölge Dairesi Başkanı Suat Yavuz, eşit ve ulaşılabilir hizmete odaklandıklarını vurgulayarak, “16 ay boyunca en dağlık ve ulaşımı en zor bölgelerimizde dahi çalışarak 7 ilçemizde 29 yerleşim yerine su ulaştırdık. Yalnızca Kulp’ta 11 mahallede 671 haneye hayat veren hatlar döşedik. Binlerce yurttaşımız artık yıllar süren susuzlukla değil, temiz ve sağlıklı suyla buluşuyor. Çünkü biz biliyoruz ki içme suyuna erişim, en temel yaşam hakkıdır. Tüm köylerimizde her haneye bu hakkı ulaştırana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
‘Her yeni hat yaşam hakkını güçlendiriyor’
İşletmeler 2. Bölge Dairesi Başkanı Mehmet Emin Timur da yapılan çalışmaların yaşam hakkını güçlendirdiğine dikkat çekerek, “Eğil, Ergani, Hani ve Çermik’te gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, kırsalda yaşayan yurttaşlarımızın günlük yaşamını doğrudan iyileştirdi. Her yeni hat, her yeni haneye ulaşan su, toplumumuzun refahını ve yaşam hakkını güçlendiren bir yatırım anlamına geliyor. Bu şiarla çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.