özDİYARBAKIR / ÖZEL HABER - Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan ve “Borsa Hanı” olarak da bilinen Çifte Han, yıllardır kaderine terk edilmiş durumda. Üç katlı yapının 41 odası ve bir mahzeni bulunuyor.
Sur ilçesinde, adını taşıdığı sokakta yer alan ve kentin hafızasında önemli bir yer tutan tarihi Çifte Han, bir zamanlar ticaretin kalbinin attığı bir merkezken, bugün harabeye dönmüş görüntüsüyle dikkat çekiyor. Kentte kalan son tarihi han olma özelliğini taşıyan yapı, restore edilmeyi bekliyor.
Tarihi geçmişi tam olarak bilinmeyen ancak 1800’lü yıllarda İbrahim Paşa’nın hizmetinde de kullanıldığı bilinen Çifte Han, geçmişte konaklama ve borsa işlemleri için kullanılıyordu. Tüccarlar, kente geldiklerinde develerini ve eşyalarını hanın alt katındaki mahzene bırakır, kendileri odalarda konaklardı. Daha sonraki yıllarda ise han, ticaretin yoğunlaştığı bir merkez haline geldi.
3 kattan oluşuyor, 41 odası var
Üç kattan oluşan hanın alt katı mahzen olarak kullanılmış, yapının toplam 41 odası olduğu belirtiliyor. Yanı başındaki boş alanların zamanla dolmasıyla birlikte Çifte Han, dar bir sokakta sıkışıp kalmış durumda. Ancak geçmişte, bu sokak ve han etrafı, kentin önemli ekonomik ve sosyal merkezlerinden biriydi.
Mülkiyet sorunu çözülmeye çalışılıyor
Çifte Han’ın mülkiyet yapısı ise restorasyonun önündeki en büyük engel olarak öne çıkıyor. Yüzde 33’ü Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne, yüzde 67’si ise şahıslara ait olan han için Vakıflar Bölge Müdürlüğü, son dönemde çözüm odaklı çalışmalarını hızlandırdı. Yapının kamulaştırma sürecinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından hak sahiplerinin hesaplarına yatırılan kamulaştırma bedellerine bloke konulmuştu. Bu sorunun çözülmesi halinde, hanın restore edilerek kültürel mirasa yeniden kazandırılması bekleniyor.
Diyarbakır’ın tarihi surları içinde yer alan bu kıymetli yapının geleceği ise hâlâ belirsizliğini koruyor.