DİYARBAKIR HABER - Diyarbakır'da, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının devam ettiği bu günlerde vantilatör satışları ikiye katlanarak geçen yılki satışları geride bıraktı.

Temmuz ayının ilk haftasından itibaren bölgeyi etkisi altına alan sıcak hava, etkisini sürdürüyor. Sıcaklar karşısında bir nebze de olsa serinlemek isteyen vatandaşların en çok tercih ettiği ürünlerden biri vantilatör oldu.

Diyarbakır'da halkın vantilatörlere gösterdiği rağbeti yerinde aktaran klima ve vantilatör satışı yapan işletmeciler, satışların geçtiğimiz yılı 2'ye katladığını dile getirdi.

"Genellikle evlerde sanayi tipi vantilatörler tercih ediliyor"

Yenişehir ilçesi esnafından Furkan Özcan, "Vantilatör satışları geçen seneye göre ciddi bir artış oldu. Mesela geçen sene ilk bir ayda 200 adet satıldıysa bölgedeki olağanüstü sıcaklardan kaynaklı 400 civarı satış oldu. Bu sene popüler olan el-cep vantilatörler oldu ama nihayetinde insanlar bunu hep üzerlerinde gezdiremiyor, ev için de lazım. Ondan dolayı daha çok ayaklı vantilatörler tercih edildi. Bazıları fanlı olanları alsa da genellikle evlerde sanayi tipi vantilatörler tercih ediliyor. Normalde geçen sene müşteriler ürünün ne kadar pahalı olduğuna bakarlarken bu yıl kimse fiyat sormuyor, direkt alıyorlar." dedi.

"Bu yıl ki vantilatör satışlarımız iyi"

Bağlar ilçesinde klima ve vantilatör satışı yapan işletmeci Ahmet Akpolat, "Bu sene havaların sıcak olmasından dolayı bayağı vantilatör sattık, yani satışlarımız iyiydi. Geçen sene de iyi idi fakat bu sene daha fazla sattık. Genellikle ayaklı-kanatlı vantilatörler satıldı. Klimalar pek rağbet görmese de onlar da bazen satılıyor. Vantilatörlerin en çok tercih edileni 18 inç ebatındakilerdir. 16 inçlik vantilatörler düşük enerjili olduğundan en çok satılan 18 inçtir. Bunların 20, 24 inç olanları da var ama pek satılmıyor." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıla nispeten bu sene müşterinin etkilenebileceği şekilde fiyatlarda pek bir artışın olmadığını kaydeden Akpolat, "Bizler sezon başında ürünlerimizi aldığımızdan aynı fiyatla dönem sonuna kadar da devam edeceğiz. Zaten ürünlerimiz de sezon da kapanmak üzere. Fiyatlarda genel olarak yüzde 25 oranında artış oldu fakat bu pek de müşteriyi etkilemedi." şeklinde konuştu.

"Temmuz itibariyle satışlarda artış oldu"

Ruhullah Şenol ise şunları söyledi:

"Her sene olduğu gibi bu yılda bölgemizde sıcaklıklar biraz yoğun oldu. Bu sene sıcaklar biraz geç başladığından insanlar ilk etapta pek de vantilatörlere yönelmedi, sıcaklara aldırış etmedi. Fakat haziran ayından sonra temmuza girmemizle beraber klima ve vantilatör satışlarımızdan aniden artış oldu. Soğukta insanlar üzerlerine battaniye atabilir, elbise giyebilir, kendini idare edebilir ama sıcağa dayanamaz. Allah bizi cehennem ateşinden muhafaza etsin. Sulu klima ve pervane bu sene iyi satıldı. Her kesime göre ucuzundan da pahalısından da kaliteli olanından da pervaneler getirdik."

Şenol, "İşyerlerine pervaneden ziyade daha çok sulu klimalar satılıyor, evlere ise pervane tercih ediliyor. Ağustos ayı itibariyle insanlar, 'ne de olsa bir ay kaldı, ne olacak' düşüncesiyle 3 adet alacağı varsa bire düşürdü. Genel olarak tüketiciler bilinçli olduğundan küçük-büyük mağaza fark etmeksizin nerede fiyat bakımından uygunsa oraya yöneliyor." diye belirtti.

Diyarbakır’da 7 kişinin yaralandığı silahlı kavgada önemli gelişme
Diyarbakır’da 7 kişinin yaralandığı silahlı kavgada önemli gelişme
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İLKHA