DİYARBAKIR HABER- Diyarbakır’ın Eğil ilçesine bağlı Oyalı Mahallesi Baver Mezrası’nda yaşayan vatandaşların Organize Sanayi Bölgesi’nin 3’üncü ve 4’üncü etaplarında faaliyet gösteren bazı fabrikalardan kaynaklanan kimyasal atıkların çevreye bırakıldığı yönündeki iddiaları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Öz Diyarbakır Gazetesi tarafından gündeme taşınan haberin ardından ilgili kurumlar bölgede inceleme ve denetim çalışması gerçekleştirdi.

Mahalle sakinleri tarafından uzun süredir dile getirilen iddialarda, fabrikalardan çıkan katı ve sıvı kimyasal atıkların sulama kanallarına, dere yataklarına ve tarım arazilerine bırakıldığı öne sürüldü. Bölge halkı, söz konusu atıkların hem çevre sağlığını hem de insan yaşamını tehdit ettiğini belirterek yıllardır çeşitli kurumlara başvuruda bulunduklarını ifade etti.

Ekipler bölgede inceleme yaptı

İddiaların kamuoyuna yansımasının ardından Amed Ekoloji Meclisi bileşenleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, çevre mühendisleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri bölgede incelemelerde bulundu. Denetim kapsamında sulama kanalları ve su kaynaklarından numuneler alınırken, çevrede gözlemsel incelemeler de gerçekleştirildi.

Yetkililerin aldığı numunelerin laboratuvar ortamında analiz edilerek kirlilik düzeyi ve olası kimyasal içeriklerin tespit edilmesinin beklendiği öğrenildi.

“Canlı yaşamı tehlike altında”

Baver Mezrası sakinleri, bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 50 ila 60 fabrikanın bulunduğunu ve bazı üretim tesislerinde boya, tiner, kartonpiyer ile çeşitli kimyasal ürünlerin üretildiğini belirtti. Vatandaşlar, üretim sonucu ortaya çıkan atıkların mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesi gerekirken doğrudan çevreye bırakıldığını iddia etti.

Diyarbakır’da sulama göletine giren 12 yaşındaki çocuktan acı haber
Diyarbakır’da sulama göletine giren 12 yaşındaki çocuktan acı haber
İçeriği Görüntüle

Mahalle sakinlerine göre kirli suların sulama kanallarına karışması nedeniyle çevrede yaşayan hayvanlarda hastalıklar görülmeye başlandı. Bazı vatandaşlar ise geçmiş yıllarda çok sayıda hayvanın telef olduğunu öne sürdü.

Kuyu sularına karıştığı iddiası

Vatandaşların en büyük endişelerinden biri ise kirli suyun zamanla içme suyu olarak kullanılan kuyu sularına ulaşması. Bölge halkı, geçmişte kullandıkları bazı kuyulardan artık su tüketemediklerini belirterek kirliliğin insan sağlığı açısından ciddi risk oluşturduğunu savundu.

Mahalle sakinleri, kirliliğin yalnızca kendi bölgeleriyle sınırlı olmadığını, su yolları aracılığıyla farklı alanlara da taşındığını öne sürerek geniş çaplı çevresel araştırma yapılmasını talep etti.

“Defalarca başvurduk”

Sorunun yeni olmadığını ifade eden vatandaşlar, yıllardır CİMER başta olmak üzere emniyet birimleri ve ilgili kurumlara çok sayıda başvuru yaptıklarını söyledi. Ancak yapılan başvurulara rağmen sorunun çözülemediğini belirten mahalle sakinleri, kalıcı ve caydırıcı adımlar atılmasını istedi.

Gözler analiz sonuçlarında

Bölgede gerçekleştirilen denetim ve numune alma çalışmalarının ardından gözler laboratuvar sonuçlarına çevrildi. Yapılacak analizlerin ardından iddiaların bilimsel verilerle netlik kazanması beklenirken, vatandaşlar çevre ve halk sağlığını tehdit ettiği ileri sürülen sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep ediyor.

Muhabir: MEHMET SAİT BAYRAM