DİYARBAKIR HABER – Toplumsal Mutabakat Derneği adına basın emekçileri ve kamuoyuna yönelik açıklama yapan Şimşek, 1 Ekim’de başlayacak 2026-2027 TBMM yasama yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek, önceki yasama döneminden kalan demokrasi ve barış çalışmalarının yeni dönemde yeniden ele alınacağını belirterek, sürecin kalıcı ve kapsamlı adımlarla ilerletilmesi gerektiğini ifade etti.

Mehmet Ali Arslan’dan Manisa’daki okul saldırısına sert tepki
Mehmet Ali Arslan’dan Manisa’daki okul saldırısına sert tepki
İçeriği Görüntüle

“Değerli bir fırsat heba edilmemeli”

Türkiye’nin uzun yıllardır devam eden çatışmalı sürecin ardından demokratik bir barış ortamına evrilmesi yönünde beklenti bulunduğunu belirten Şimşek, silahsızlanma sürecinin ardından yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Şimşek, dağlardan, cezaevlerinden ve Avrupa’dan gelecek kişilere ilişkin yasal düzenlemeler ile sosyoekonomik rehabilitasyon çalışmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini savunarak, toplumsal bütünleşme ve karşılıklı empati ortamının oluşturulması çağrısında bulundu.

Açıklamasında TBMM’nin demokratikleşme konusunda daha etkin rol üstlenmesi gerektiğini belirten Şimşek, yeni anayasa çalışmalarının da gündeme alınmasını istedi.

Yeni anayasa çağrısı

Şimşek, TBMM’nin yeni anayasanın hukuki altyapısını oluşturma çalışmalarına başlaması gerektiğini ifade ederek, anayasa hazırlık sürecine sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle kuruluşları, vakıflar ve kanaat önderlerinin de katkı sunabileceği bir ortam oluşturulmasını istedi.

Şimşek, yeni anayasanın TBMM’den geçmesinin ardından referandum yoluyla halkın onayına sunulması gerektiğini belirterek, “Her vatandaşın anayasası olacak yeni anayasanın altyapı çalışmalarına şimdiden STK’ların, DKK’ların, vakıf ve kanaat insanlarının katkı sunma ortamı sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Devletin muhatabı artık toplum olmalı”

Açıklamasında Kürt meselesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Şimşek, yeni dönemde devlet ve iktidarın muhatabının silahlı örgütler yerine toplum olması gerektiğini söyledi.

Şimşek, “Demokratik Türkiye diye bir derdi olanın, dertli Kürd’ü olmamalı” ifadelerini kullanarak, Kürt vatandaşların ekonomik, demokratik, kültürel ve siyasi gelişmelere katılımının güvence altına alınması gerektiğini savundu.

Kürtlerin vatandaşlık haklarının bütün yönleriyle güvence altına alınması gerektiğini belirten Şimşek, farklı siyasi yaklaşımların Kürtleri farklı ideolojik yönelimlere itmemesi gerektiğini ifade etti.

“Güvenlik sigortası gerçek demokrasidir”

Şimşek, 2026-2027 yasama yılında TBMM’nin demokratikleşme sürecini tamamlaması ve yeni anayasal hakları hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, Kürtlerin yaşadıkları topraklarda inkâr, yalnızlaştırma ve ayrıştırmaya maruz bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Şimşek açıklamasının sonunda, “Her devletin güvenlik sigortası, gerçek demokrasisidir” ifadelerini kullanarak, Toplumsal Mutabakat Derneği olarak demokratikleşme ve toplumsal mutabakat yönündeki adımları yeni yasama yılında TBMM’den beklediklerini ve desteklediklerini belirtti.

Muhabir: MEHMET SAİT BAYRAM