DİYARBAKIR HABER - İSİG Meclisi’nin aylık iş cinayetleri raporuna göre temmuz ayında 214 işçi, çalışma sırasında meydana gelen kazalar ve diğer nedenlerle yaşamını yitirdi.

Temmuz ayında hayatını kaybedenlerin 73’ü sanayi, 60’ı inşaat, 45’i tarım ve 36’sı hizmet sektöründe çalışıyordu. Ölen işçilerden yalnızca 7’sinin sendika üyesi olduğu belirtilirken, 207 işçinin herhangi bir sendika üyeliğinin bulunmadığı kaydedildi.

İşkolu bazında en fazla ölüm 58 işçiyle inşaat ve yol sektöründe gerçekleşti. Bunu 45 ölümle tarım ve orman, 20 ölümle taşımacılık ve 18 ölümle gemi, tersane, deniz ve liman işkolu izledi.

7 ayda 1279 işçi hayatını kaybetti

Temmuz ayındaki 214 ölümle birlikte 2026’nın ilk 7 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı 1279’a ulaştı.

İSİG Meclisi’nin aylara göre açıkladığı verilere göre ocakta 155, şubatta 129, martta 150, nisanda 190, mayısta 213 ve haziranda 228 işçi hayatını kaybetti.

12 çocuk işçi yaşamını yitirdi

Temmuz ayında hayatını kaybeden 214 işçi arasında 12 çocuk işçi de yer aldı.

Hayatını kaybeden çocukların 4’ünün tarım, 2’sinin metal, 2’sinin inşaat, 2’sinin konaklama, 1’inin taşımacılık ve 1’inin ise işkolu belirlenemeyen alanda çalıştığı belirtildi.

Çocuk işçilerin 4’ünün çalıştırılmasının yasak olduğu 14 yaş ve altında, 8’inin ise 15-17 yaş aralığında olduğu bildirildi. Ayrıca temmuz ayında 65 yaş ve üzerinde en az 15 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği kaydedildi.

14 göçmen ve mülteci işçi öldü

Rapora göre temmuz ayında yaşamını yitiren işçilerden 14’ü göçmen veya mülteci işçilerden oluştu. Bu işçilerin Suriye, Hindistan, Afganistan, İran ve Ukrayna’dan geldikleri belirtildi.

İSİG Meclisi, temmuz ayında hayatını kaybeden işçilerden 13’ünün ise işkolunun belirlenemediğini açıkladı.

Temmuz ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı

İnşaat, yol: 58 işçi

Tarım, orman: 45 işçi

Taşımacılık: 20 işçi

Gemi, tersane, deniz, liman: 18 işçi

Ticaret, büro, eğitim, sinema: 12 işçi

Metal: 10 işçi

Konaklama, eğlence: 9 işçi

Gıda, şeker: 5 işçi

Belediye, genel işler: 5 işçi

Madencilik: 4 işçi

Sağlık, sosyal hizmetler: 4 işçi

Diyarbakır’da yolcu minibüsü şarampole devrildi: Çok sayıda ölü ve yaralı var
Diyarbakır’da yolcu minibüsü şarampole devrildi: Çok sayıda ölü ve yaralı var
İçeriği Görüntüle

Petro-kimya, lastik: 3 işçi

Çimento, toprak, cam: 3 işçi

Enerji: 2 işçi

Savunma, güvenlik: 2 işçi

Banka, finans, sigorta: 1 işçi

İşkolu belirlenemeyen: 13 işçi

Kaynak: HABER MERKEZİ