DİYARBAKIR HABER - Uyuşturucu soruşturmasında 19 ünlüden alınan örneklerin sonuçlarında 8 kişide madde tespit edildi. Bazı isimler “yeşil reçeteli ilaç kullanıyorum” derken, raporun ifşası hasta hakları ve kişisel veriler açısından tepki çekti. Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Bu ilaçlar bağımlılık yapmaz; yanlış dil hastayı etiketler, hekim güvenini sarsar” uyarısı yaptı.

Diyarbakırlı genç yazarın kaleminden duyguların sessiz yankısı
Diyarbakırlı genç yazarın kaleminden duyguların sessiz yankısı
İçeriği Görüntüle

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 19 ünlü isimden saç ve kan örnekleri alındı. Açıklanan sonuçlarda 8 kişinin örneklerinde uyuşturucu madde tespit edildi. Sonucu “pozitif” çıkan bazı isimler, teste itiraz ederken, kullandıkları yeşil reçeteli ilaçların ifşa edilmesine tepki gösterdi.

“Bağımlılık yapan ilaçlar değiller”

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Nörobilimci Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Mirtazepin, venlafaksin, olanzapin, ketiyapin, sertralin, sitalopram ve essitalopram gibi ilaçlar nöropsikiyatrik sorunların tedavisinde kullanılır. Bağımlılık yapan ilaçlar listesinde yer almazlar” dedi.

"Hekim - hasta ilişkisini zedeleyebilir"

Bu ilaçların uyuşturucularla aynı bağlamda haberleştirilmesinin sakıncalarına dikkat çeken Uzbay, “Yanlış haber dili, tedavi için bu ilaçları kullananların etiketlenmesine yol açar; bazı hastalar bağımlılık endişesiyle ilacını bırakabilir” diye konuştu. Uzbay, bu durumun hekim - hasta güven ilişkisini zedeleyebileceğini ve ilacı bırakmanın hasta sağlığı açısından, intihara kadar varabilen ağır sonuçları olabileceğini vurguladı.

"Uzmanlara danışılmalı"

Kişinin legal ilaç bilgisini açıklamanın, hasta haklarının gizlilik alanının ihlali ve kişisel verilerin ifşası anlamına gelebileceğini belirten Uzbay, "Sağlıkla ilişkili haberler yaparken daha özenli ve dikkatli olunmalı, konunun uzmanlarına danışılmalı" çağrısında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ