DİYARBAKIR HABER- Diyarbakır Tabip Odası Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü Jürisi, 2026 yılı ödül sahiplerini kamuoyuna duyurdu. Oda binasında yapılan açıklamayı yönetim kurulu üyesi Dr. Hicran İzci okudu.
İzci, Diyarbakır Tabip Odası’nın insan hakları, demokrasi ve barış mücadelesine katkı sunan kişi ve kurumları desteklemek amacıyla her yıl “Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü”nü takdim ettiğini belirtti. Ödülün yalnızca bir takdir göstergesi olmadığını vurgulayan İzci, bunun aynı zamanda toplumsal barışa, çoğulculuğa, hukukun üstünlüğüne ve insan onuruna dayalı bir yaşam idealine olan bağlılığın ifadesi olduğunu söyledi.
Sağlığın en temel belirleyicilerinden birinin barış olduğuna dikkat çeken İzci, savaşın, çatışmanın ve toplumsal kutuplaşmanın egemen olduğu toplumlarda yalnızca fiziksel değil, ruhsal ve sosyal iyilik halinin de ciddi şekilde zarar gördüğünü ifade etti. İzci, ifade özgürlüğünün, demokratik siyasetin ve insan haklarının baskı altında olduğu dönemlerde barışı ve demokrasiyi savunmanın aynı zamanda halk sağlığını savunmak anlamına geldiğini dile getirdi.
Bu çerçevede 2026 yılı “Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü”nün, demokratik siyaset ve toplumsal diyalog alanındaki çalışmaları nedeniyle Sırrı Süreyya Önder’e; yaşamını halk sağlığına, toplumsal eşitliğe ve insan haklarına adayan çalışmaları nedeniyle ise Dr. Gisela Penteker’e verilmesine karar verildiği açıklandı.
Açıklamada, Sırrı Süreyya Önder’in uzun yıllardır demokratik siyaset alanında yürüttüğü çalışmalar, toplumsal barışa yönelik çağrıları ve diyalog kurulmasına yönelik çabalarıyla Türkiye’de barış umudunun canlı tutulmasına katkı sunduğu ifade edildi. Çatışma yerine müzakereyi, kutuplaşma yerine birlikte yaşamı savunan yaklaşımının demokratik değerlerin güçlenmesi açısından önemli bir örnek olduğu vurgulandı.
Ödülün diğer sahibi olan Dr. Gisela Penteker’in ise hekimlik mesleğini yalnızca klinik bir hizmet alanı olarak görmeyip sağlığı toplumsal, kültürel ve siyasal boyutlarıyla ele alan bir anlayışla çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Penteker’in dezavantajlı grupların sağlık hizmetlerine erişimi, eşitlikçi sağlık politikaları ve insan hakları temelli sağlık yaklaşımı konusundaki çalışmalarının barış ve demokrasinin sağlık alanındaki karşılığını görünür kıldığı ifade edildi.
Diyarbakır Tabip Odası açıklamasında, barışın, dostluğun ve demokrasinin güçlenmesi için verilen her emeğin toplum sağlığına yapılmış bir katkı olduğu belirtilerek, ödül sahiplerinin çalışmalarının toplum için ilham kaynağı olmasının temenni edildiği ifade edildi.




