DİYARBAKIR HABER- Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DİSK/DEV-SAĞLIK-İŞ) Genel Başkan Yardımcısı Ümit Umdu, asgari ücret tespit komisyonunun gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Umdu, asgari ücretin işçilerin geçimini sağlamaktan uzak olduğunu belirterek, “Asgari değil, insan gibi yaşanabilecek bir ücret talep ediyoruz” dedi.
Türkiye’de çalışanların yarıdan fazlasının asgari ücretle çalışmasının üzücü bir tablo olduğunu ifade eden Umdu, mevcut 22 bin 104 liralık asgari ücretin kabul edilemez olduğunu söyledi. Açlık sınırının 30 bin liraya, yoksulluk sınırının ise 90 bin liraya dayandığını hatırlatan Umdu, “Bu rakamların olduğu bir ülkede mevcut asgari ücretle geçinmek mümkün değil” diye konuştu.
Asgari ücret komisyonunda DİSK’in yer almadığını ancak işçilerin sesi olmaya devam edeceklerini vurgulayan Umdu, “Masada olmasak da DİSK’in gölgesi, sesi meydanlarda, sokaklarda işçilerin yanındadır” ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin yılda bir kez değil, en az yılda iki kez belirlenmesi gerektiğini dile getiren Umdu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Umdu, “Zamlar ve hayat pahalılığı ortadayken tek seferlik artış işçiyi korumuyor” dedi.
Asgari ücret görüşmelerinde işçilerin doğrudan temsil edilmediğini belirten Umdu, sendikaların masada daha güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini ifade etti. Umdu; “Eğer masada işçiler adına gerçek bir temsil olmazsa, yine hükümetin belirlediği rakamlar kabul ediliyor. Bu da yıllardır süregelen bir sorun” diye konuştu.
Umdu, açıklamasının sonunda, “Bir anne, bir baba ve iki çocuğun insanca yaşayabileceği bir ücret belirlenmeli. Hükümetin işçiyi mağdur edecek herhangi bir rakamı kabul edilemez” ifadelerini kullandı.





