DİYARBAKIR HABER - Diyarbakır'da eve gelen eşi Mehmet Saki Pehlivan'ı (40) darbederek ölümüne neden oldukları iddiasıyla tutuklu yargılanan Aslıhan Pehlivan (38) ile sevgilisi Mehmet Cengiz'in (46), ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 19 Kasım'a erteledi.
Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 19 Kasım'a erteledi.
Olay, 11 Nisan 2025’te akşam saatlerinde Bağlar ilçesi Selahattin Eyyubi Mahallesi’ndeki Batıkent Sitesi’nde meydana geldi. Mehmet Saki Pehlivan, hakkında uzaklaştırma kararı aldıran boşanma aşamasındaki eşi Aslıhan Pehlivan’ın bulunduğu eve gitti. Burada çıkan tartışmada Pehlivan, iddiaya göre eşi ve eşinin yakınları tarafından darp edildi. Yerde hareketsiz kalan Mehmet Saki Pehlivan için evdekiler, ‘Baygınlık geçirdi’ diyerek 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. Adrese sağlık ekipleri sevk edildi. Nabzı atmadığı ve vücudunda darp izleri bulunduğu belirtilen Pehlivan için sağlık çalışanları durumu polise bildirdi.
Ambulanstan indirilirken sedyeyle birlikte düştü
Mehmet Saki Pehlivan ambulansla yakındaki özel hastaneye kaldırıldı. Acil servis önünde ambulanstan çıkarılan Pehlivan, sedyeyle birlikte düştü. O anlar kameraya yansırken, hastanede tedaviye alınan Mehmet Saki Pehlivan doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. İl Sağlık Müdürlüğü de Pehlivan’ın ambulanstan çıkarılırken, sedyeyle düşmesiyle ilgili idari soruşturma başlattı. Ayrıca, Mehmet Saki Pehlivan’ın, eşinin ve yakınlarının binaya giriş görüntüleri de kameraya yansıdı.
Eşi ve sevgilisi tutuklandı
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde darp edilen ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Mehmet Saki Pehlivan’ın (40) gözaltına alınan eşi Aslıhan Pehlivan ve sevgilisi Mehmet Cengiz tutuklanırken, soruşturma sürecinde eşinin 7 yakını, işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede serbest bırakıldı.
Olayla ilgili başlatılan soruşturmada gözaltına alınan Aslıhan Pehlivan tutuklanırken, 7 yakını da işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Mehmet Cengiz de çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olaya ilişkin Mehmet Cengiz hakkında ‘kasten öldürme’, Aslıhan Pehlivan hakkında ise ‘eşe karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Davada ikinci duruşma görüldü
Mehmet Saki Pehlivan (41) cinayetiyle ilgili olarak 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 2’nci duruşması yapıldı. Duruşmaya maktul ailesi ve avukatları, tutuklu yargılanan Aslıhan Pehlivan ile sevgilisi Mehmet Cengiz ve avukatları katıldı.
'Gözü dönmüş gibi saldırıyordu, beni öldüreceğini söyledi'
Duruşmada dinlenen sanık Mehmet Cengiz, olay gününü anlatarak, “Maktulün ailesine baş sağlığı diliyorum. Çok üzgünüm. Aslıhan ile iş yerimizden tanışıyoruz. Olaydan 1 ay kadar önce Aslıhan bana eşiyle boşanmak istediğini söyledi. Sonrasında olaydan bir gün önce evinin musluğu bozulmuş, ‘yardımcı olur musun’ dedi. Sonrasında evin anahtarının kaybolduğunu söyledi. Benden anahtarcı bulmamı söyledi. Anahtarcı işini bitirdikten sonra beni aradı. Kocasının evde değişen anahtarı aldığını ve tartıştıklarını söyledi. Olaydan bir gün önce ‘beni evime bırak’ dedi. Aslıhan’ın isteği üzerine evine gittim. Bana kocasının uzaklaştırma kararı olduğundan dolayı köyde olduğunu söyledi. Sabaha kadar uyuyamadım, onunla sohbet edip konuştuk. Olay günü bana ‘sen yorgunsun, yat dinlen, ben mezara gidip gelene kadar uyu’ dedi. Ben yatak odasında uyurken aniden birinin göğsüme vurduğunu gördüm. Yatağın üzerinde baygınlık geçirmiştim. Gözümü açtığımda bağırarak ‘seni bıçakla öldüreceğim, en büyük parçan kulağın olacak’ dedi. O sırada ona dirsek attım beni bırakması için. Aramızda kargaşa oldu. Bir yandan boğazımı tutup, bir yandan da beni dövüyordu. Nefes alamıyordum. Sonrasında beni yere fırlatıp dövmeye çalıştı. Gözü dönmüş gibi saldırıyordu. Kavgamız o kadar uzun sürdü ki takatim kalmadı. En son ellerinden kurtuldum. Aramızda 20-25 santimetre vardı. O yere düştü. Sonra Aslıhan eve geldi. Kocasını evde baygın görünce bağırıp çağırdı. ‘Ne oldu’ dedi, bende ona olayın nasıl olduğunu anlattım. O da ‘elbiselerini giy ve çık evden’ dedi. Ben evdeyken Aslıhan kimseyle konuşmadı. Bana ‘ambulansı ararsam ve biri görürse ailem beni öldürür’ dedi. Ben Aslıhan’a boğuşma sırasında ‘onu vurmasaydım o beni öldürecekti’ dedim. Ben Aslıhan’a nefes alamadığımı, birbirimizle kavga ettiğimizi ve yatak odasında baygınlık geçirdiğimi söyleyip ambulansı aramasını söyledim. Aslıhan da beni burada kimsenin görmemesi ve bir an önce gitmem gerektiğini söyledi. O anda üzerimde sadece don ve atlet vardı. Eve gittim, boğuşmanın etkisiyle nefes alamıyordum. Oradan çıktıktan sonra akşam saatlerinde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine gittim. Doktorlar, bana kalp krizi geçirdiğimi ve anjiyo olmam gerektiğini söylediler. Sonra 1 hafta boyunca evde dinlendim. İş yerine giderken, Aslıhan’ın kardeşleri geldi, bana adamın öldüğünü ve Aslıhan’ın tutuklandığını söylediler” dedi.
‘Söylediği hiç bir şey doğru değil’
Aslıhan Pehlivan ise Mehmet Cengiz’in yalan söylediğini belirterek, “Mehmet Cengiz‘in anlattığı hiç bir şey doğru değil. Ben sabah babamın mezarına gittim, eve geldiğimde kocamın durumunu gördükten sonra 15-20 dakika evde kaldık. Ben nabzını kontrol ettim, ‘bak hareket etmiyor’ dedim. Ben mezarlığa gittikten sonra sende evden çık demiştim. O da ‘arabam gelince çıkacağım’ demişti. Eşimi yerde gördüğümde hemen ambulansı aramadık. Sevgilim beni sakinleştirmeye çalışıyordu. Eşim hemen hemen her gün eve geliyordu. Karakolluk olduktan sonra uzaklaştırma kararı aldırdım. 5 Mayıs 2025’te ikinci kez uzaklaştırma kararı aldırdım. Kocam olaydan önce 10 gün boyunca eve gelmedi. Son zamanlarda uzaklaştırma kararı olduğu için sevgilim eve sürekli geliyordu. Kocam Mehmet’i telefonda engellemiştim. Sürekli arayınca engeli kaldırıp ‘hayırdır’ deyip konuştuktan sonra telefonunu yine engellerdim” diye konuştu.
Ağabeyden en ağır ceza talebi
Duruşmada söz alan maktulün ağabeyi Veysi Pehlivan ise sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını isteyerek, "Kardeşim kendi evinde canice öldürüldü. Bir insan kendi evinde kendini güvende hissedemeyecek mi? Anneler Günü'nde bir anneye yaşatılan en büyük acıdır. Bu iki kişinin ibretiâlem için en ağır cezayla cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi.
Duruşma 19 Kasım'a ertelendi
Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve beklenen Adli Tıp Kurumu raporunun dosyaya ulaşmasının ardından değerlendirme yapılmasına karar verdi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmeden mahkeme, davayı 19 Kasım 2026 tarihine erteledi.







