DİYARBAKIR HABER - Modern Kürt edebiyatının güçlü kalemlerinden Ehmed Huseynî için Diyarbakır’da anlamlı bir cenaze töreni gerçekleştirilecek. Sürgünle geçen bir ömrün ardından gelen bu veda, edebiyat dünyasını derinden etkiledi.
Diyarbakır’da anma töreni: Saat ve yer belli oldu
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, İsveç’in başkenti Stockholm’de hayatını kaybeden Kürt şair Ehmed Huseynî için cenaze töreni düzenleme kararı aldı.
Belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, törenin yarın saat 11.00’de Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirileceği duyuruldu.
71 yaşında yaşamını yitiren Huseynî’nin yaklaşık üç yıldır akciğer kanseriyle mücadele ettiği öğrenildi. Edebiyat çevrelerinde derin izler bırakan şairin ölümü, hem Türkiye’de hem de Avrupa’daki Kürt diasporasında büyük üzüntü yarattı.
Sürgünle geçen bir hayat, şiirle yazılan bir miras
1955 yılında Amûdê’de dünyaya gelen Ehmed Huseynî, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Daha sonra Şam’a giderek Şam Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu.
Ancak Suriye’deki Baas rejiminin baskıları nedeniyle kendi alanında çalışma imkânı bulamayan Huseynî, uzun yıllar farklı işlerde çalışmak zorunda kaldı. Artan siyasi baskılar sonucu birçok Kürt aydını gibi ülkesini terk ederek sürgün hayatı yaşamaya başladı.
Kendine özgü dili ve derin anlatımıyla tanınan şair, modern Kürt şiirinin en etkili isimlerinden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle genç kuşak şairler üzerinde bıraktığı etkiyle edebiyat dünyasında kalıcı bir iz bıraktı.




