DİYARBAKIR HABER - Van’da 27 Eylül 2024’te kaybolduktan 18 gün sonra Van Gölü kıyısında cansız bedeni bulunan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin soruşturmada yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Aile avukatları, bir kişinin verdiği ifadenin konum verileriyle çeliştiğini belirterek soruşturmanın genişletilmesi için yeni başvurular yaptıklarını açıkladı.
Rojin Kabaiş’in ailesinin avukatları Abdurrahman Karabulut ve Şahin Cangüleç, baba Nizamettin Kabaiş ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek soruşturma dosyasındaki son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.
Avukat Karabulut, 10 Temmuz’dan bu yana yaklaşık 30 farklı konuda Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduklarını, başvurularının büyük bölümünün kabul edildiğini ve incelemelerin sürdüğünü söyledi.
İfadesi konum verileriyle çelişti
Soruşturma dosyasındaki dikkat çekici gelişmelerden biri, kimliği açıklanmayan bir kişiyle ilgili oldu.
Avukat Karabulut’un aktardığı bilgilere göre bu kişi, ifadesinde Rojin Kabaiş’in kaybolduğu saatlerde olay bölgesinde bulunmadığını söyledi. Ancak bilirkişi raporunda yer alan enlem, boylam ve konum verilerinin kişinin olay saatlerinde Rojin’in bulunduğu bölgede olduğunu gösterdiği belirtildi.
Aile avukatları, söz konusu kişinin olay gecesi bölgede bulunup bulunmadığının ayrıntılı şekilde araştırılması için yaptıkları başvurunun kabul edildiğini açıkladı.
Rojin’le kaybolmadan 15 dakika önce görüşen kişi için gözaltı talebi
Soruşturmanın bir diğer önemli başlığı ise Rojin Kabaiş’in kaybolmasından yaklaşık 15 dakika önce sosyal medya üzerinden görüştüğü belirtilen kişi oldu.
Avukatların açıklamasına göre söz konusu kişinin Rojin ile aynı baz istasyonundan sinyal aldığı tespit edildi. Bu kişinin daha sonra Instagram hesabını kapattığı da belirtildi.
Aile avukatları, bu kişi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve gözaltına alınmasını talep ettiklerini açıkladı.
Bilirkişi raporunda ayrıca Rojin’in telefonunun hangi saat ve dakikalarda aktif olduğu, olay gecesindeki kamera kayıtları ve bazı kişilerin hareketlerine ilişkin tespitlerin yer aldığı bildirildi.
Rojin’in telefonunda parmak izi incelemesi yapılmamış
Dosyadaki bir başka dikkat çekici ayrıntı ise Rojin Kabaiş’in cep telefonuyla ilgili kriminal incelemeler oldu.
Avukat Karabulut, sahilde bulunan kek, kulaklık, anahtarlık ve pet şişe üzerinde parmak izi incelemesi yapıldığını ancak Rojin’in cep telefonunda parmak izi çalışması yapılmadığının belirlendiğini söyledi.
Bunun üzerine telefon üzerinde de parmak izi incelemesi yapılması için savcılığa yeni talepte bulunuldu.
Rojin’in WhatsApp, Instagram ve Facebook verilerinin tespit edilmesi amacıyla Meta’ya gönderilen yazışma sürecinin de devam ettiği aktarıldı. Meta’nın ilk yanıtında daha ayrıntılı bilgi talep ettiği, bunun üzerine savcılık tarafından ikinci ve daha kapsamlı bir yazı gönderildiği belirtildi.
7 bin 353 araç yeniden incelenecek
Soruşturmanın genişletildiği alanlardan biri de Rojin’in kaybolduğu tarih ile cansız bedeninin bulunduğu tarih arasındaki araç hareketleri oldu.
Daha önce Plaka Tanıma Sistemi ve kamera kayıtları üzerinden 7 bin 353 araç tespit edildiği belirtildi.
Aile avukatları, bu araçlara ilişkin PTS kayıtlarının yeniden incelenmesini, sürücülerin belirlenmesini ve gerekli görülmesi halinde ilgili kişilerin HTS ile baz kayıtlarının ve DNA örneklerinin araştırılmasını istedi.
Bu taleplerin savcılık tarafından kabul edildiği açıklandı.
Avukatlar ayrıca yalnızca kara araçlarının değil, Van Gölü'ndeki deniz araçlarının hareketlerinin de araştırılmasını talep etti.
415 kişinin DNA örneği incelendi
Avukat Şahin Cangüleç ise soruşturma kapsamında bugüne kadar 415 kişinin DNA örneğinin incelendiğini, ancak bu incelemelerde herhangi bir eşleşmeye ulaşılamadığını açıkladı.
Savcılık tarafından kimlikleri belirlenen 50 kişilik yeni bir listenin bulunduğunu belirten Cangüleç, bu kişilerden de DNA örnekleri alınarak inceleme yapılacağını söyledi.
Bilirkişi raporunda aynı ismi taşıyan dört farklı kişinin tespit edildiği de açıklandı. Bu kişilerden üçünün olay tarihinde farklı yerlerde görev yapan kamu personeli olduğu ve mevcut bulgular doğrultusunda muhtemel şüpheli olarak değerlendirilmediği belirtildi.
Hakkında henüz yeterli bilgiye ulaşılamayan bir kişiyle ilgili araştırmanın ise sürdüğü kaydedildi.
Rojin Kabaiş soruşturması genişletiliyor
Rojin Kabaiş’in ölümüne ilişkin soruşturma; PTS kayıtları, HTS ve baz verileri, DNA incelemeleri, dijital yazışmalar, kamera görüntüleri ve olay gecesi bölgede bulunan kişilerin hareketleri üzerinden genişletilerek devam ediyor.
Aile avukatları, yeni delillerin ortaya çıkarılması ve olayın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla soruşturma dosyasına ilişkin başvurularını sürdürüyor.





