Diyarbakır'da şehir içi ulaşım ücretlerine ciddi bir zam geldi. Özellikle öğrenciler, bu zamlardan en fazla etkilenen kesim olarak öne çıkıyor. Çünkü, artan maliyetler, zaten dar bütçelerle geçinmeye çalışan öğrenciler için ciddi bir yük oluşturuyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte minibüslerde tam yolcu ücreti 25 TL'ye, öğrenci ücreti ise 15 TL'ye yükseldi. Halk otobüslerinde tam bilet 20 TL, öğrenci bileti ise 10 TL olarak belirlendi. Ticari taksilerde ise kısa mesafe "indi-bindi" ücreti 125 TL'ye çıkarıldı, taksimetre açılış ücreti de 25 TL oldu. Bu artışlar, günlük yaşamda ulaşım hizmetlerinden faydalanan herkes için bir maddi zorluk yaratıyor.

Zamlar, özellikle öğrenciler için büyük bir sıkıntıya dönüşüyor. Başta üniversite öğrencileri olmak üzere artan ulaşım maliyetleriyle birlikte eğitim masraflarını karşılamakta zorlanıyor. Diyarbakır gibi büyükşehirlerde, öğrencilerin büyük bir kısmı şehirdeki minibüs ve halk otobüslerini kullanıyor. Dolayısıyla, ulaşımın fiyatı öğrencilerin günlük hayatında önemli bir yer tutuyor.

Bir öğrencinin, günde birkaç kez ulaşım aracı kullanması gerektiğini düşünürsek, bu zamlar ciddi bir maliyet yaratıyor. Diyarbakır’daki bir öğrencinin aylık ulaşım gideri, yalnızca toplu taşıma araçları için bile 400-500 TL’yi bulabiliyor. Halbuki bir öğrencinin ortalama geliri, ya da ailesinin ona ayırdığı bütçe, bu seviyedeki bir gideri karşılamaya yetmiyor. En basitinden, Diyarbakır’daki asgari ücretli bir kişinin bile bu yeni fiyatlarla ulaşım yapabilmesi oldukça zor.

Buna ek olarak, eğitim hayatında karşılaşılan diğer masrafla kira, ders kitapları, yiyecek ve içecek harcamalar bu zamlara eklenince, öğrencilerin maddi sıkıntıları artıyor.

Zamlar, Asgari ücretle çalışan, öğrenci ve dar gelirli kesimler göz önünde bulundurularak yapılmalı.