DİYARBAKIR HABER - Diyarbakır’ın tarihi ve efsaneleriyle öne çıkan Kırklar Dağı, bu kez sıra dışı bir doğa olayıyla gündemde. İlk bakışta Roma döneminden kalma dev bir mozaik tabanını andıran taş yapılar, görenleri şaşkına çeviriyor.

Diyarbakır’da 21 hekimin sözleşme bekleyişi! Komisyon neden toplanmıyor?
Diyarbakır’da 21 hekimin sözleşme bekleyişi! Komisyon neden toplanmıyor?
İçeriği Görüntüle

Uzmanlık literatüründe “yalancı yastık lavlar” ve “soğan kabuğu biçimli ayrışma” olarak tanımlanan jeolojik süreçlerle ilişkilendirilen oluşum, taşların küp küp ve bal peteğini andıran geometrik bir görünüm kazanmasını sağlıyor.

Herhangi bir harç ya da insan müdahalesiyle yapılmayan bu doğal yapı, milyonlarca yıllık jeolojik süreçlerin izlerini taşıyor. Dicle Vadisi’ne hâkim konumuyla da dikkat çeken alan, Diyarbakır’ın doğal ve kültürel zenginliklerine farklı bir boyut katıyor.

Sözlü gelenekte Hz. Âdem’in yeryüzüne ilk ayak bastığı yer olduğuna dair rivayetlerle de anılan Kırklar Dağı, böylece tarihi, mitolojisi ve sıra dışı jeolojik görünümüyle bir kez daha dikkatleri üzerine çekiyor.

İnsan eliyle yapılmış bir mozaik değil, milyonlarca yıllık doğa tarihi! Kırklar Dağı’ndaki bu oluşum, doğanın taşlara işlediği eşsiz geometrik düzeni gözler önüne seriyor.

Kaynak: MEHMET SAİT BAYRAM