DİYARBAKIR HABER- Diyarbakır’da Amedspor ile Beşiktaş arasında oynanan karşılaşmayı izlemek için stadyuma gelen bedensel engelli taraftarların yaşadığını belirttiği sorunlar kamuoyunda gündem oldu. Maç sırasında çekilen görüntülerde, bazı engelli taraftarların lavabo ihtiyaçlarını karşılayabilmek için turnikelerden geçmeye çalıştığı ve bir bölümünde yere kadar eğilerek ilerlemek zorunda kaldığı görülürken, taraftarlar yaşadıkları süreci anlattı.

Amedspor-Beşiktaş karşılaşmasını izlemek için stadyuma gelen engelli taraftarlar, maç öncesinden başlayan ve ikinci yarıya kadar sürdüğünü belirttikleri sorunların kendilerini mağdur ettiğini ifade etti.

Taraftarların anlatımına göre, ortopedik engelli bireylerin stadyuma girişinde kullanılan alanın yanında bulunan kapının açılması için görevli polislerden anahtar beklendi. Ancak uzun süre beklemelerine rağmen girişin sağlanamadığını belirten taraftarlar, özellikle lavabo ihtiyacının acil hale gelmesi üzerine turnikelerden geçmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Amedspor Engelli

“Normal taraftarlar gibi maça gittik”

Ortopedik engelli taraftar Mehmet Araç, Amedspor-Beşiktaş maçına diğer taraftarlar gibi bilet alarak geldiklerini belirterek yaşadıkları süreci anlattı. Araç, maç başlamadan yaklaşık yarım saat önce stadyuma geldiklerini ve zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için içeriye erken girmek istediklerini söyledi. Ortopedik engellilerin turnikelerin yanında bulunan ayrı bir kapıdan alındığını ifade eden Araç, görevli polislerin kapının açılması için anahtar gerektiğini söylediklerini aktardı.

Diyarbakır'da tepkilere neden olan ihale iptal edildi
Diyarbakır'da tepkilere neden olan ihale iptal edildi
İçeriği Görüntüle

Araç, “İki, üç saat orada anahtarı bekliyorduk. Bir türlü anahtar gelmeyince biz artık lavabo ihtiyacımızı karşılamak için mecburen turnikelerden geçmeye çalıştık. Bu görüntülere de yansıdı. Sosyal medyada da büyük bir yankı uyandırdı” dedi.

Yaşadığı durumun kendisi açısından son derece zor olduğunu belirten Araç, tekerlekli sandalyesi ve refakatçisi olmadan stadyum içerisinde hareket etmekte zorlandığını söyledi.

Engelli Taraftarr

“Mecburen sürünerek girdik”

Mehmet Araç, yaşadığı anları anlatırken, “Vallahi sürünerek girdik” ifadelerini kullandı. Tekerlekli sandalyesinin ve refakatçisinin ilk etapta kendisiyle birlikte içeri alınmadığını öne süren Araç, turnikeden kartını okuttuktan sonra kapının açılmasıyla yere eğilerek ilerlemek zorunda kaldığını anlattı.

Araç, “Sandalyem ve refakatçımı kesinlikle bırakmadılar. Tekerlekli sandalyeyle içeriye kesinlikle giremezdik. Turnikeden kartımızı okuttuğumuz zaman kapı otomatik olarak açıldığı için emekleyerek geçtim” diye konuştu.

Lavaboya ulaşmaya çalışırken görevli polislerin de yaşanan durum karşısında kendisine yardımcı olduğunu belirten Araç, daha sonra sandalyesinin ve refakatçisinin yanına getirildiğini söyledi.

Ancak tüm bu sürecin ikinci yarıya kadar sürdüğünü ifade eden Araç, “Zaten ikinci yarıya yetiştik. Şükürler olsun ki Amedspor kazandı” dedi.

“Bu sorunu dört ay önce Amedspor Başkanı’na da ilettim”

Mehmet Araç, yaşananların kendisi açısından ilk kez karşılaşılan bir sorun olmadığını da belirtti. Amedspor Başkanı Nahit Eren ile yaklaşık dört ay önce Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde görüştüğünü ve engelli taraftarların stadyumda yaşayabileceği sorunları kendisine aktardığını ifade eden Araç, buna rağmen Beşiktaş karşılaşmasında benzer problemlerin yaşandığını söyledi. Araç, özellikle ortopedik engelli taraftarların diğer engelli bireylere kıyasla farklı fiziksel engellerle karşılaştığını belirterek, maç başlamadan 20-30 dakika önce engelli taraftarların stadyuma alınarak zaruri ihtiyaçlarını gidermelerine imkan sağlanmasını istedi.

“Ayakta olan engelli geçebiliyor, biz geçemiyoruz”

Bir diğer bedensel engelli taraftar Kadir Altan da yaşadıkları sorunları anlattı. Altan, maç günü saat 17.00'de stadyuma geldiklerini ancak ortopedik engelli taraftarların içeri alınmasında sorun yaşandığını belirtti. “Normal bedensel engelliler, ayakta olan engelli turnikeden rahatlıkla geçip gidebiliyorlardı. Ama mesela biz gidemiyoruz” diyen Altan, özellikle lavabo ihtiyacının kendileri açısından büyük bir sorun haline geldiğini söyledi.

Görevlilere defalarca lavabo ihtiyacı olduğunu anlattıklarını belirten Altan, kendilerine anahtarın beklendiğinin ve içeri alınacaklarının söylendiğini aktardı. Ancak bekleyişin uzadığını ifade eden Altan, Amedspor'un ikinci golünü atmasına rağmen hâlâ içeri alınmadıklarını söyledi.

Amedspor Engelli2

“Dayanamadık, emekleyerek geçtik”

Kadir Altan, yaşanan sürecin sonunda kartlarını turnikede okutarak geçmek zorunda kaldıklarını belirtti. Refakatçi hakkı bulunduğunu ancak buna rağmen yaşanan sorun nedeniyle sandalyesiyle giriş yapamadığını ifade eden Altan, “O kadar sıkışmamıza rağmen, lavabo ihtiyaçlarımız olmasına rağmen polislere neredeyse yalvardık. Acilen lavaboya gitmemiz lazım dedik” ifadelerini kullandı.

Altan, bekleyişin sonuç vermemesi üzerine kendisi ve Mehmet Araç'ın turnikeden yere eğilerek geçtiklerini söyledi. “Dayanamadık. Turnikeye kartımızı basarak emekleyerek geçtik. Sonra kıymetli abim Mehmet Araç da arkamdan geldi” dedi.

Altan, stadyum içerisindeki kamera kayıtlarının yaşananları ortaya koyabileceğini de belirterek, olayın yalnızca sosyal medyada paylaşılan görüntülerden ibaret olmadığını savundu.

“Lavaboya bile ulaşmakta zorlandık”

Altan, stadyum içerisinde engelli bireyler için ayrılmış alanların kullanımında da sorun yaşandığını öne sürdü. Lavabo ihtiyacını gidermek için güçlükle ilerlediğini belirten Altan, “Bayanlar tuvaletine zar zor emekleyerek gittik” dedi.

Stadyumda engelli lavabosu bulunduğunu ancak buraya ulaşımda da fiziksel engeller olduğunu belirten Altan, bazı bölümlerde basamakların bulunduğunu ve bu nedenle engelli bireylerin lavaboya ulaşmakta zorlandığını ifade etti.

Şikâyet Valiliğe ve CİMER'e taşındı

Yaşadıkları sorunların ardından resmi başvuruda bulunduklarını belirten Kadir Altan, Diyarbakır Valiliği'ne dilekçe verdiklerini ve konuyu CİMER'e de bildirdiklerini söyledi. Altan ayrıca Amedspor yönetiminden kendisini arayan veya yaşananlarla ilgili iletişime geçen herhangi bir yetkili olmadığını ifade etti.

Maç günü stadyuma özellikle yoğunluk oluşmaması için erken geldiklerini belirten Altan, “Sabahın 5.30'unda sırf maç bileti alabilmek için stadyuma tekerlekli sandalye ile gittik. Saat 14.36'da maç biletimizi aldık. Maç günü de saat 17.00'de gittik. Kalabalık olmasın, bizi ağırlasınlar diye. Yine orada bize sorun çıkardılar” dedi.

Altan, yaşananların yalnızca Amedspor maçlarıyla sınırlı olmadığını düşündüğünü belirterek, ortopedik engelli bireylerin kamusal alanlarda erişilebilirlik konusunda çeşitli sorunlarla karşılaştığını dile getirdi.

Başkan Askan'dan Valilik, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Amedspor'a çağrı

Yaşananların ardından açıklama yapan Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ömer Askan ise sorunun çözümü için başta Diyarbakır Valiliği olmak üzere Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Amedspor yönetimine çağrıda bulundu.

Askan, özellikle İl Valiliği'nin gerekli talimatları vermesi halinde benzer sorunların önüne geçilebileceğini ifade etti. “En büyük çağrımız ve en değerli çağrımız Sayın İl Valimize olacaktır” diyen Askan, engelli yurttaşların spor müsabakalarını izlemek için stadyuma gittiklerinde erişim ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda sorun yaşamamaları gerektiğini vurguladı.

Askan, “Engelli yurttaşlarımızın spor faaliyetlerini izlemek ve görmek için stada gittiklerinde bu tür sıkıntıları yaşıyorlar. İl Valimizin talimatıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne yeterli bir talimat olursa sıkıntı ortadan kalkar” dedi.

“Lavabo ihtiyaçlarını bile gideremediler”

Taraftarların anlattığı sorunların olağanüstü boyutta olduğunu savunan Askan, özellikle lavabo ihtiyacının karşılanamamasının ciddi bir sorun olduğunu belirtti. Askan, “Kendi ihtiyaçlarını, lavabo ihtiyaçlarını göremediklerini ifade ettiler. Hatta lavabo ihtiyaçlarına gidemedikleri için lavabo ihtiyaçlarını sandalyelerinde muhtemelen gidermişler” ifadelerini kullandı.

Bu durumun kabul edilebilir olmadığını belirten Askan, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Amedspor yönetimine de çağrıda bulundu.

“Tekerlekli sandalye turnikeden geçmiyor”

Ömer Askan'ın dikkat çektiği bir diğer konu ise stadyumdaki turnikelerin fiziksel erişilebilirliği oldu. Askan, “Tekerlekli sandalye ve akülü sandalye turnikelerden geçmiyor. Bu turnikelerin yerine özel bir alanın yapılması ve özel bir kapıdan engelli yurttaşlarımızın geçmesine kolaylık sağlamalarını talep ediyoruz” dedi.

Askan, engelli taraftarların stadyuma girişinden tribünde maçı izlemesine, lavabolara ulaşmasından refakatçileriyle birlikte hareket edebilmesine kadar tüm sürecin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Bu konunun takipçisi olacağız”

Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ömer Askan, yaşanan olayın takipçisi olacaklarını da açıkladı. Askan, “Biz bu konunun takipçisi olacağız. Umarım gerek Diyarbakır Valiliği, gerek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, gerekse Diyarbakır Amedspor Kulübü Başkanlığı tarafından bu konu ivedilikle incelenir” dedi.

Engelli taraftarların bundan sonraki maçlarda benzer sorunlarla karşılaşmaması gerektiğini belirten Askan, ilgili kurumların gerekli düzenlemeleri yapmasını istedi.

Gözler şimdi ilgili kurumlarda

Amedspor-Beşiktaş karşılaşması sahadaki mücadele ve alınan sonuçla gündeme gelirken, stadyumda engelli taraftarların yaşadığını belirttiği erişim sorunları da kamuoyunun gündemine taşındı. Mehmet Araç ve Kadir Altan'ın anlatımları ile sosyal medyada paylaşılan görüntüler, engelli taraftarların stadyuma erişimi, tekerlekli sandalye kullanımı, refakatçi erişimi ve engelli lavabolarına ulaşım konularını yeniden tartışmaya açtı.

Taraftarlar yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini ve bundan sonraki karşılaşmalarda aynı sorunların yaşanmaması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını isterken, Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği de konunun takipçisi olacağını açıkladı. Yaşananlarla ilgili taraftarların iddialarının yanı sıra, resmi kurumların ve Amedspor yönetiminin konuya ilişkin yapacağı açıklamalar da merakla bekleniyor.

Muhabir: MEHMET SAİT BAYRAM