ABD, İsrail ve İran arasındaki savaş giderek kızışıyor. Bir an önce birilerinin bu savaşı durdurması gerekiyor. Kimseye faydası olmayan savaşın insanlara zarardan başka bir şey verdiği yok. Savaşın dışında olan ülkeler bile bundan etkiliyor. Özellikle ekonomik anlamda çok zarar görüyor bir çok Dünya ülkesi. Bugün yaşananlar sadece bu üç ülkenin meselesi değil; aslında tüm dünyanın kaderini etkileyebilecek bir gelişmenin işaretleri.
Savaşların tarihine baktığımızda değişmeyen bir gerçek vardır: Kazananı yoktur. Cephede kaybedilen hayatlar, şehirlerin yıkımı ve toplumların travmaları, savaşın en görünür yüzüdür. Ancak savaşın görünmeyen tarafı da en az bunlar kadar yıkıcıdır. Ekonomik krizler, enerji fiyatlarındaki artış, ticaret yollarının kesintiye uğraması ve küresel piyasaların sarsılması.
Özellikle enerji ve ticaret dengeleri açısından bakıldığında Orta Doğu’da büyüyen bir savaş ihtimali, dünya ekonomisi için ciddi bir risk oluşturuyor. Petrol fiyatlarındaki ani yükselişler, enflasyonun yeniden tırmanması ve zaten kırılgan olan küresel ekonominin daha da zor bir döneme girmesi anlamına geliyor. Savaşın tarafı olmayan ülkeler bile bu dalgadan kaçamıyor. Aslında savaşın gerçek bedelini çoğu zaman cephede olmayan insanlar ödüyor.
Bugün yapılması gereken şey, savaşın daha da büyümesini izlemek değil, diplomasi kanallarını sonuna kadar zorlamak ve gerilimi düşürecek adımları atmaktır. Dünya artık yeni bir savaşın yükünü kaldırabilecek durumda değil.