Sabah haberlerinde bitmeyen başlıklar. Köpek saldırısı. Bir kez daha yaralanan insanlar, korkuyla evine yetişmeye çalışan gençler, okula giderken tedirgin olan çocuklar, işe çıkarken yolunu değiştiren vatandaşlar.

Dün gece Diyarbakır'da 22 yaşındaki bir gencin köpek saldırısında yaralandığı haberi geldi. Ne yazık ki bu olay artık tekil bir vaka olarak görülmüyor. Ülkenin birçok şehrinde benzer haberlerle karşılaşıyoruz. Her yeni saldırı, toplumdaki endişeyi biraz daha büyütüyor.

Bu mesele konuşulurken tartışmalar bitmiyor. Bir tarafta insan güvenliğini düşünenler, diğer tarafta hayvan haklarını savunanlar var. Aslında hem insanların güvenli yaşama hakkı hem de hayvanların yaşam hakkı korunabilir.

Kimse sokakta yürürken saldırıya uğrama korkusu yaşamak istemez. Hiçbir anne-baba çocuğunu okula gönderirken endişe duymamalıdır. Yaşlılar, kadınlar, engelliler ve gençler sokaklarda korkmadan yürümelidir.

Sokak hayvanları bu sorunun sebebi değildir. Kontrolsüz üreme, yıllarca ihmal edilen kısırlaştırmalar, terk edilen evcil hayvanlar ve yetersiz barınaklar sebeptir. Sorun yıllar içinde büyümüştür.

Daha fazla geç kalmadan hem insan hayatını hem de hayvan refahını koruyan kalıcı çözümler üretmeliyiz.