Doğru ve dengeli beslenme sadece doğru besini seçmek değil ayrıca bu besinleri mevsiminde tüketmeyi gerektirir.
Mevsiminde doğal olgunlaşma süresini tamamlamış, kimyasal madde kullanılarak üretilmemiş meyve ve sebzeler dengeli ve yeterli beslenme içinde kritik noktalardan biridir.
Meyve Ve Sebzeleri Mevsiminde Tüketmenin Sağlık Ve Çevresel Faktörler Açısından Faydaları Nelerdir? Neden Mevsiminde Tercih Edilmelidir?
Besin Değeri
Mevsiminde doğal olgunlaşma sürecini tamamlayan, kimyasal ilaçlarla üretilmeyen besinler; vitamin ve mineral açısından maximum verimlilikte olacak ve raf ömrü kısaldığı, sürekli taze olduğu için de besin değerini kaybetmeyecektir.
Lezzet
Mevsim meyve ve sebzeleri hormonlarla üretilmediği için kendi döneminde en lezzetli haliyle tüketiciye sunulmaktadır.
Bütçe, Ekonomi ve Çevre Kirliliği
Mevsim ürünleri doğal yöntemlerle üretildiği için bakım ve üretim aşamasında ihtiyaç olan sadece toprak, güneş ve sudur. İklim şartları yetişmesi için elverişli olan bu besinler ekstra kimyasal ilaç ve sera koşulları istemeyecek bu sebeple hem çevre kirliliğine yol açmayacak hem bütçe dostu olacaktır.
İlkbahar ve Yaz Mevsimi Meyve ve Sebzeleri Nelerdir?
1- İlkbahar
İlkbahar havaların ısınmaya başladığı, toprağın nemlendiği mevsimdir. C vitamininden zengin ve en çok tercih edilen meyve ve sebzelerin yetiştiği bu mevsimin meyve sebzeleri de şu şekildedir:
Meyvelerden; Erik, Çilek, Kiraz, Karpuz, Dut.
Sebzelerden; Taze Soğan, Bakla, Enginar, Ispanak, Salatalık, Sarımsak, Bezelye gibi sebzeler ilkbahar ayında hasat edilir.
2- Yaz
Güneş ışınlarının bol olduğu bu mevsimde bitkiler daha hızlı olgunlaşır ve daha besleyici bir tada sahip olur.
Meyvelerden; Kavun, Karpuz, Şeftali, İncir, Vişne, Çilek, Kiraz Gibi Meyveler Yaz meyveleridir.
Sebzelerden ise Domates, Salatalık, Kabak, Biber, Taze Fasulye, Patlıcan gibi sebzeler yaz sebzeleridir.
İlkbahar ve yaz mevsimlerinde havaların ısınması ve güneş ışınlarının ülkemize daha dik gelmesi sebebi ile terleme yolu ile sıvı kaybı artacak ve vücudun sıvı oranı düşecektir.
Hidratasyonu sağlamak ve vücudun sıvı dengesini korumak amacı ile vücuda yeterli su alınmalı ve nem oranı korunmalıdır. Sadece vitamin ve mineral değerlerini korumak değil cilt altı tabakada nem dengesini korumakta bu mevsimlerde dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Bu sebeple doğru beslenme sadece zararlı gıdalardan uzak durmak değil doğru zamanda doğru beslenmeyi sağlamakla da mümkündür.